Hlavní obsah

Putování s BBC: Unikátní berberská sýpka v Libyi udrží chlad i na poušti

Novinky, Lucie Poštolková

Na území dnešní Libye se nachází jedno z nejteplejších míst na zemi, poušť El Azizia. Teploměry zde dosahují až 58 stupňů Celsia, proto už samotní Berbeři vymýšleli důmyslné úložiště potravin - unikátní kamennou kruhovou sýpku.

Článek

Libyjskou poušť El Azizia obývají Berbeři, kteří původně obývali severní Afriku. V současné době žijí především v Maroku a Alžírsku. El Azizia se proslavila teplotním rekordem, když zde naměřili 58 stupňů Celsia.

V nehostinné krajině jsou teplotní výkyvy vysoké, proto je tradiční berberské obydlí vyhloubeno do skal, kde je teplotní klima stálejší. Nejzajímavější příklady berberské architektury se nacházejí na jihu Tuniska, zvlášť v okolí Matmata a Tataouine.

Unikátní kruh udržuje chlad

V Libyi vytvořil národ Berberů před téměř tisíci lety unikátní stavbu, která vznikla z prozaického důvodu, jako zásobárna potravin.

Foto: Profimedia.cz

Berberská sýpka v Libyi

Berberská sýpka je vystavena z místně dostupného materiálu: kamene, sádrovce a sádrové malty. Organická stavba je postavena ve tvaru dokonalého kruhu. Skladovalo se v ní nejen obilí, ale také datle, olivy, víno, olivový olej a fíky.

Za každým oknem je ukrytá malá komůrka, která patřila jiné rodině. Každá skrývá malý klenutý prostor s malým okénkem pro větrání, kde byly uchovávány potraviny. Unikátní systém tak zajišťoval suché a chladné místo pro uskladnění.

Druhá obranná funkce

Některé konstrukce sýpky rovněž plnily úlohu opevnění. Vysoké kamenné zdi chránily Berbery, kteří se sem shromažďovali v době nebezpečí.

Foto: Profimedia.cz

Berberská sýpka v Libyi

Po berberské vesnici, která se nacházela okolo sýpky, zbyly už jen trosky. Sýpka samotná je z větší části opuštěná. Ještě nedávno zde ale lidé žili stejně jako před dvěma tisíci lety. Vliv moderní doby a novodobých materiálů ale znamenal konec tohoto drsného způsobu života.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám