Hlavní obsah

Putování s BBC: Hrobka Tutanchamona - největší poklad starého Egypta

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O pokladech vládců Egypta se vyprávěly jen legendy. Na vlastní oči se přesvědčili egyptologové o bohatství prastaré civilizace na Nilu až v listopadu roku 1922, kdy anglický egyptolog Howard Carter otevřel hrobku faraóna Tutanchamóna - největší poklad staré říše.

Foto: Profimedia.cz

Zlatá maska Tutanchamona jako symbol Egypta

Článek

Až 17. února 1923 Carter otevřel vlastní hrob Tutanchamona s pozlacenou pětimetrovou skříní, v níž objevil i sarkofág z čistého dvaadvacetikarátového zlata s Tutanchámonovou mumií.

Uvnitř bylo nalezeno přes 5000 vzácných předmětů. Vůbec nejproslulejší z nich je faraonova mumie nebo jeho zlatá maska. Ty se již podle egyptských zákonů nesmějí vyvážet ze země. Desetikilová zlatá maska je jedním ze symbolů Egypta.

Foto: Profimedia.cz

"Při pohledu na tyto poklady člověk oněměl," prohlásil tehdy šťastný objevitel. Tutanchamon se stal okamžitě veleslavný, ač za svůj krátký život nic mimořádného nevykonal a patřil jen k bezvýznamným vládcům 18. dynastie.

Zemřel po deseti letech vládnutí v roce 1323 před naším letopočtem ve věku 18 let, aniž by založil vlastní rodinu. Vědci se v posledních letech snaží zjistit příčinu jeho úmrtí. [celá zpráva]

Mnozí se stále také pokoušejí najít Tutanchamonovy příbuzné. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Bylo tu vše, co faraón potřeboval na cestu do záhrobí. Předměty běžné potřeby, hračky, šperky, korunovační symboly i zbraně, zhotovené z nejluxusnějších materiálů: zlata, drahokamů, skla, alabastru i ebenu.

Foto: Profimedia.cz

Sargofág mumie se ukrýval ve čtyřech zdobených truhlách. Zlaté nápisy a vyobrazení měly ochraňovat panovníka. Hrobka unikla vykradačům pokladů, nikdo neočekával, že se pod hromadou sutin nachází neporušený hrob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám