Hlavní obsah

Putování po Středozemí: Výlet za krásami Řecka, do betonové džungle i za svíčkovou

Novinky, Milan Uram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsme na cestě napříč Balkánem a pomalu míříme na západ. Istanbul se ztratil kdesi v dálce a byl by hřích vyhnout se Řecku. Země bájného hrdiny Hérakla se chlubí spoustou nekonečných pláží a maličkých ostrůvků, my ale tentokrát hledáme trochu jiné povyražení.

Článek

Pro začátek se chceme podívat do Nafplia, prý nejkrásnějšího města celého Řecka. Máme tomu ale věřit, když vám každý Řek s hrdostí řekne, že právě jeho město je to nejhezčí v Řecku? Uvidíme… Nafplio kdysi bývalo řeckou metropolí a po vyhnání Turků se tady sešel první parlament. Nám ale jeho kouzlo nějak uniká. Skrývá se snad v bývalé mešitě, která v současnosti funguje jako kino? Možná, rozhodnutí ale necháme na vás, my musíme dál.

Pomalu se blížíme k Aténám, když se nám do cesty postaví Korintský průplav. Pravda, nemůže se rovnat Panamě ani Suezu, ale za krátkou zastávku určitě stojí. Pohled shora z dálnice nám ale nestačí. Sjíždíme k jeho východnímu ústí, kde na nás čeká jeden téměř technický unikát. V dálce houká loď, ale most se k našemu údivu ne a ne zvednout. Naopak, pomalu klesá ke dnu, aby se za strašidelného skřípění za pár minut zase vynořil. Hurá, cesta je zase volná.

A pak už se před námi konečně objevuje pětimiliónová betonová džungle plná smogu, která nás slupne jako malinu. Ignorujeme památky a cíleně hledáme domov. Českou hospodu Bohemia. Její majitel, bodrý Kostas, nás s hlasitým halekáním láká na pravou svíčkovou. Vysvětluje nám, že zrovna svíčkovou už Řeky jíst naučil, houbám prý ale dál vzdorují. Poděkujeme a ztratíme se v uličkách kolem náměstí Monastiraki. Právě tady každou neděli začíná snad nejznámější bleší trh na Balkáně.

Proplétáme se mezi stovkami krámků a nestačíme se divit, co všechno se tady dá koupit. Snad úplně všechno. Volíme plynovou masku, ještě by se nám mohla hodit. Jenže ouha, skla se mlží a krok těžkne. Očividně se to nelíbí ani té dobré svíčkové v břiše. Prcháme z Atén, a přesto máme příjemný pocit. Na Gibraltar je to zase o kousek blíž.

Další díl cyklu Do moře míst vysílá Česká televize v premiéře v neděli 25. září 2011 v 18:10 a reprízuje v pátek 30. 9. 2011 po půlnoci, v 00:40, vždy na ČT1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám