Hlavní obsah

Putování po Středomoří: Výlet do Toskánska za dobrým vínem i romantickým krajem

Novinky, Milan Uram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše cesta z Istanbulu na Gibraltar se přehoupla do druhé poloviny a byla by škoda minout Toskánsko. Tento region patří k nejkrásnějším místům celé Itálie a doslova překypuje zážitky. Koneckonců si ho kdysi dávno oblíbili už tajemní Etruskové. Dali Toskánsku jméno a odněkud z Malé Asie s sebou přinesli neodmyslitelný symbol zdejší krajiny – cypřiš.

Článek

Ještě než nás Toskánsko pohltí, zastavujeme na Ligurské riviéře v rybářském městečku Camogli. Právě sem se každoročně na svátek svatého Fortunata sjíždějí davy lidí, aby si všichni vychutnali snad nejbizarnější rybářskou slavnost na světě. V obří pánvi o průměru čtyři metry a v pěti stech litrech oleje se tady smaží metráky ryb. Ty se pak po celý den zadarmo rozdávají každému, kdo má jen trochu chuť. Ale Toskánsko volá…

Projíždíme zvlněnou krajinou a obdivujeme náhorní městečka. Okolní kopce jsou jimi doslova posety a volají po krátké zastávce. Nakonec se rozhodujeme pro Monteriggioni. Snad proto, že právě tady se pěstuje jedno z nejznámějších světových vín – Chianti. Na radu jednoho zdejšího prodejce si s sebou odvážíme opravdovou specialitu – značku Classico. Poznáte ji snadno, podle pečeti s černým kohoutem.

Vyhýbáme se turisty zahlcené Florencii a míříme pár desítek kilometrů dál na jih, do nenápadné Maremy. Po celá staletí bývala místem, kam se vydávali jen ti nejotrlejší. Jsou tu totiž močály a bažiny a ještě před sto lety byl tento kraj kvůli malárii synonymem smrti. My ale objevujeme příjemně ospalé vesničky s nezaměnitelnou atmosférou. Nedá nám to a v jednom malém a útulném podniku si dáváme báječné domácí těstoviny.

S plným břichem se rozjíždíme do nejjižnějšího cípu Maremy. Právě tady, v dosahu moře, se pasou stáda polodivokých koní a maremských krav, ze kterých se připravují nedostižné florentské bifteky. Popojíždíme kolem pastvin, až si nás všimne jeden z místních sedláků a pozve nás do svého království.  Věru nemá lehké živobytí. Čas kvapí, a proto se musíme rozloučit. Za zvuku bečících ovcí máváme celému Toskánsku a hledáme v mapě Neapol.

Další díl cyklu Do moře míst vysílá Česká televize v premiéře v neděli 23. října v 18.10 hodin a reprízuje v pátek 28. října po půlnoci v 01:30, vždy na ČT1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám