Hlavní obsah

Půjdem spolu do Betléma. Většinově muslimské město slaví Vánoce ve velkém

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Betlém je oblíbeným turistickým cílem celý rok. Kolem svátků je ale zcela logicky mnohem víc v hledáčku cestovatelů i poutníků. Město, kde se podle bible narodil Ježíš Kristus, je dnes sice z drtivé většiny obývané muslimy, přesto se v něm Vánoce slaví ve velkém. A letos má být obzvlášť plno, píše magazín Time.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Narození Páně v Betlémě

Článek

Betlém se nachází nedaleko Jeruzaléma, je nicméně součástí palestinské autonomní oblasti na Západním břehu Jordánu. Přestože je obývaný především muslimy, žije v něm i křesťanská komunita, údajně jedna z nejstarších na světě. Město má význam také pro židy, podle Starého zákona se v něm totiž narodil izraelský král David, otec slavného Šalamouna. Proslulo ale zejména coby Ježíšovo rodiště.

Nad jeskyní, v níž měl syn boží přijít na svět, dnes stojí chrám Narození Páně. Jde o nejdéle nepřetržitě fungující kostel na světě a zejména o svátcích bývá velmi vytížen. Do Betléma totiž nemíří jen křesťané — podle izraelské turistické organizace Tourist Israel se k oslavám Ježíšova narození připojují také muslimové a židé.

Gigantický nacistický jeřáb skončí už brzy ve šrotu

Cestování

Od roku 2017 počet lidí navštěvujících Betlém stoupá. A letos o Vánocích očekávají ve městě rekordní čísla turistů. Podle starosty Antona Salmana by mohlo dorazit přes 1,4 milionu lidí. „Jsem starostou dva a půl roku a v této pozici slavím už třetí Vánoce. Každý rok jsou akce více organizované a také více atraktivní, a to jak pro místní komunitu, tak pro turisty,“ řekl.

Spojovat, ne rozdělovat

Kolem Vánoc se v Betlémě konají trhy, ale také různá procesí nebo mše. Podle některých ale město ještě nevyždímalo svůj turistický potenciál na maximum. Myslí si to například palestinský kuchař Fadi Kattan. „Turismus je nástroj k rozvoji,“ tvrdí a dodává, že v tomto odvětví může mnoho lidí najít práci, včetně těch bez řádného vzdělání.

Občas je ale těžké postarat se, aby měli návštěvníci během svého pobytu v Betlémě stoprocentně šťastné a bezstarostné Vánoce. Poklidnou atmosféru svátků totiž narušuje rozdělení země. „Nemáme přístup ke spoustě vlastních zdrojů. Většina farmářů, od kterých beru suroviny, žije ve vesničkách za Betlémem. Jenže nemůžu garantovat, že se ke mně dodávka dostane každý den,“ tvrdí Kattan a vysvětluje, že to je způsobeno množstvím hraničních kontrolních stanovišť.

Přestože je Betlém pouhých osm kilometrů od Jeruzaléma, je od něj oddělen dlouhou zdí, takzvanou Izraelskou bezpečnostní bariérou. Tu v minulosti vyzdobil třeba známý pouliční umělec Banksy.

V Římě zpřístupnili tajemnou baziliku ukrytou pod železnicí

Cestování

Kvůli odříznutí od zbytku země není snadné Betlém propagovat jako přívětivou destinaci. „Autobusy s turisty stojí v řadě u hraničních přechodů a od nich míří do Betléma. Není jednoduché se sem dostat, a z toho důvodu se množství lidí návštěvě vyhýbá,“ myslí si palestinský expert na turistiku George Rishmawi.

A když už turisté dorazí, většinou je nezajímá nic než chrám Narození Páně, a tak stráví ve městě jen několik hodin, než vyrazí zpět do Izraele. Přesto místní neztrácejí naději. „Věříme, že navzdory těžkostem, bude tahle sezona lepší než předešlá,“ dodal starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám