Hlavní obsah

Psí závodníci právě uhánějí Orlickými horami s jazykem na vestě

Novinky, Klára Fischleinová

Celá stovka závodníků ve středu vyrazila na trať nejtěžšího závodu psích spřežení v Česku. Šediváčkův long, závod pojmenovaný po zastřeleném sibiřském huskym, se jede v Orlických horách a jeho trasa je dlouhá přes 240 kilometrů. Čeští i zahraniční závodníci budou na cestě až do soboty.

Foto: Profimedia.cz

Právě probíhá druhá polovina Šediváčkova longu. Psí spřežení se pomalu ale jistě blíží k cíli.

Článek

Dva dny závodu už mají za sebou, ještě ale zdaleka nejsou v cíli. Desítky musherů a jejich psí spřežení právě teď uhánějí Orlickými horami. Startovali v osadě Jedlová v obci Deštné, končit závod budou v sobotu na stejném místě.

Šediváčkův long byl pojmenován po sibiřském huskym Šedivákovi, který se měl účastnit prvního ročníku závodu. Den před startem ale utekl a byl zastřelen ve vzdálené vesničce.

Tento závod psích spřežení je jedním z nejnáročnějších v Evropě. Každoročně, letos už posedmnácté, se ho účastní mezinárodní tým závodníků, kteří ve čtyřech etapách zdolávají se svou psí smečkou více než 240 kilometrů dlouhou trať.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Závod je náročný nejen svojí délkou, ale i převýšením. Absolvováním všech čtyř etap vystoupají spřežení přes 7000 metrů. Bezpečnost musherů je hlídaná jejich průběžným sledováním na závodní trati. Teprve na konci závodu bude jasné, kterému spřežení přinese sedmička v čísle letošního ročníku největší štěstí.

Anketa

Chtěli byste si vyzkoušet jízdu na psím spřežení?
ano
88,9 %
ne
11,1 %
Celkem hlasovalo 324 čtenářů.

Šediváčkův long ve zkratce

Od roku 2002 je Šediváčkův long jedním ze série čtyř extrémních závodů psích spřežení o titul Iron Sled Dog Man a Ice Dog. Zbylé tři závody téhle série se jedou v alpských zemích.

Závod má čtyři etapy, účastní se ho desítky závodníků z dvanácti zemí Evropy (například z Německa, Francie nebo Itálie).

V délce 240 kilometrů vystoupají musheři se svými spřeženími až 7000 metrů.

Letos probíhá již 17. ročník tohoto závodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám