Hlavní obsah

Provence: Barevná a voňavá perla jižní Francie

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provence, pověstná svým unikátním světlem a barvami, ne nadarmo odnepaměti lákala ty nejslavnější umělce. Je prostě jedinečná, rozněcuje fantazii jako žádný jiný kraj sladké Francie.

Článek

Rušné přístavy s flotilami bílých jachet lemují moře, které nabízí zlatavé pláže i nepřeberné množství lahůdek, horské stráně jsou plné zázračných bylin, které dodávají pokrmům neopakovatelnou chuť, a voňavá levandule mění v létě celé vesnice v tmavomodrou omamnou záplavu. ¨

Hranice Provence rýsovala sama příroda. Na západě to je bystrý tok Rhony, spěchající od švýcarského průsmyku Furka přes Ženevské jezero k moři úrodnou rovinou, kde aleje topolů a platany překážejí pohledům ke vzdáleným horizontům. Na jihu to jsou písečné pláže u moře, jež dalo svou barvou pojmenování celému tomuto kouzelnému kousku země -Azurové pobřeží.

Olivovníkové háje

Na východě rýsují hranici štíty nebetyčných Alp, odedávna vymezující hranici mezi Francií a Itálií, po staletí jablko sváru, příčina sporů i válek. A pak je tu severní hranice, ta nejpodivnější. Je určená pomyslnou čarou, za níž už mizí pokroucené a rozpraskané kmeny olivovníků, které dodávají kraji neopakovatelnou atmosféru.

Všude zde zanechala nesmazatelné stopy historie. Především Nümes, Orange a Arles ohromují ještě po dvou tisíciletích starořímskými památkami. Před důvtipem a umem pradávných stavitelů žasnete u akvaduktu Ponte du Gard, před nádherným obloukem či prostorným amfiteátrem v Orange, na starořímské památky narazíte na řadě dalších míst.

Najdete tu i opevněné osady, například v Eze, které byly stavěny, aby odolaly saracénským pirátům, pustošícím v 6. století celé zdejší pobřeží. Výstavná města zase připomínají zašlou slávu rytířů, králů a dobyvatelů.

Mistral

V 19. století ještě jezdili na francouzskou Riviéru za teplem jen bohatí Evropané, od dvacátých let minulého století zde sídlila společenská smetánka. Její, po celém pobřeží se pyšnící honosné vily jsou svědectvím této doby. Po druhé světové válce se ale charakter Riviéry změnil a dnes zde tráví dovolenou kromě tisíců zahraničních turistů snad celá polovina Francouzů.

Jen několikrát v roce se zastře zářivý obraz Provence, ve dnech, kdy začne krajem bouřit mistral. Silný severní vítr vanoucí v údolí Rhôny žene prach a písek a sužuje zdejší kraj stejně jako její obyvatele. Rozrývá staré kmeny olivovníků, tvaruje je, podobně jako povahy zdejších lidí.

Rady a doporučení na cesty
Vstupní bránou do Provence je buď mezinárodní letiště v Marseille, nádraží v oblasti spojená dokonale fungujícími rychlovlaky, nebo dálnice spojující zdejší města se středem Francie, Švýcarskem, Německem, nebo Itálií.
Konzulární jednatelství ČR v Marseille (působí od 15. 6. do 15. 9.) je na adrese Résidence MAEVA, 46 rue des Mousses, Marseille, tel. 0034 912 29 700 .
Rychlost v obcích je omezená na 50 km/h, na venkovských silnicích 90 km/h, na dálnicích a rychlostních silnicích 130 km/hod. Kontroly rychlosti jsou časté, stejně jako dechové zkoušky. Povolený limit je 0,5 promile alkoholu. Při dešti se povolená rychlost snižuje o 10 km/h na silnicích a 20 km/h na dálnicích.
Kempy jsou rozdělené do kategorií označených 1-4 hvězdičkami. Ubytování pro 3 osoby, auto a stan je v průměru na noc 15-35 eur.
Naši občané s evropským zdravotním průkazem mají nárok na bezplatnou lékařskou péči stejně jako Francouzi. U lékaře můžete ale platit poplatek, o jeho výši je dobré se zajímat předem. Lékárny poznáte podle zeleného kříže.
Do Marseille létají ČSA, je tam dobré vlakové spojení, cestovat se dá i autobusy. Celé území Provence je pokryté hustou silniční i železniční sítí, spojení je i do odlehlejších míst.
Široká je i nabídka služeb, stravování, hotelů i ubytování v soukromí, které u nás zajišťuje mj. agentura Interhome.
Provence je destinací našich cestovních kanceláří, zajímavé a dobře volené zájezdy například nabízí Čedok. Je z čeho vybírat, letecké, autobusové, nebo kombinované trasy zahrnují jak její západní, tak i východní část.
www stránky www.mzv.cz - stránky ministerstva zahraničí ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám