Hlavní obsah

Proměna jihlavského muzea čeká na hlas návštěvníků

Právo, Jana Pechová

K neobvyklé výzvě přistoupilo Muzeum Vysočiny Jihlava v rámci chystané proměny expozic. Obrátilo se na návštěvníky, aby přispěli svými nápady a postřehy. Učinit by tak měli co nejdřív: projekt musí být „v deskách“ v závěru letošního roku.

Foto: Muzeum Vysočiny Jihlava

Středověké plastiky z Cechovní síně zmizí úplně, nová expozice počítá s prezentací.

Článek

Výzva si takříkajíc nebere servítky. „Pokud máte nápad, co chcete u nás vidět vystavené, kterou expozici bychom měli rozšířit, která je naopak zbytečná a nikoho nezajímá? Ozvěte se,“ vzkazuje muzeum lidem prostřednictvím webu i sociálních sítí.

„Obvyklé to sice není, ale vyhodnotili jsme to jako žádoucí. My sice víme, co bychom chtěli prezentovat, ale náš pohled může být ovlivněný tzv. provozní slepotou. Některé postřehy zvenčí mohou vnést do věci důležitý impulz,“ řekla Právu zástupkyně ředitele muzea Ludmila Moržolová.

Kouřimi se za Přemyslovců obávala i vládnoucí Praha

Tipy na výlety

Velký projekt vizuální obnovy jihlavského Muzea Vysočiny za předpokládaných 33 milionů korun s 90% dotační podporou by měl být zahájen v příštím roce, výsledky by návštěvníci měli spatřit ve druhém pololetí roku 2023. Týká se obou expozičních budov na Masarykově náměstí 57 a 58.

Pokud máte nápad, co chcete u nás vidět vystavené… Ozvěte se.
z výzvy muzea

„Expozice budou rekonstruovány různou měrou: ty nejstarší, až 25leté, budou zcela nahrazeny novými, relativně novější expozice čeká částečná reinstalace, doplnění o nové exponáty, interaktivní prvky a podobně,“ zmínila mluvčí muzea Dana Oberreiterová.

Proměna po způsobu „kámen na kameni“ čeká zejména geologickou expozici či regionální prezentaci období slohů od renesance po 19. století. Výstava středověké plastiky úplně zmizí, vystřídá ji expozice věnovaná cechům.

Právě expozičních změn se výzva muzea týká. Veřejnost má neopakovatelnou příležitost vyjádřit přání, která témata či jaké konkrétní exponáty by se měly do expozic zařadit, jaký způsob instalace lidem vyhovuje či jaké soudobé prvky by při prohlídkách uvítali (také třeba, do jaké míry mají být zastoupeny interaktivní exponáty, které si lze „osahat“, a do jaké výběr z audio a videonahrávek).

Změní se i fasáda

Vedle expozic se nového kabátu dočká i fasáda památkově chráněných budov muzea. U té budou mít nejdůležitější slovo památkáři.

„Jde o dva objekty, každý z nich je vizuálně úplně jiný. Fasáda původně vypadala úplně jinak. Například mříže se na expozičních budovách objevily až v 50. letech, do té doby tam nebyly. Vedle hlavních vrat býval menší vchod směrem k dnešnímu Selskému bufetu. Variant je víc,“ popsala Ludmila Moržolová.

„My si samozřejmě přejeme, aby fasáda byla pěkná a přispívala k prezentaci muzea, obnova bočního vchodu by nám umožnila vyřešit lepší zázemí pro návštěvníky, ale jednání s památkáři je úplně na začátku,“ uvedla zástupkyně ředitele muzea.

V Praze vznikne muzeum literatury, jediné svého druhu v Česku

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám