Hlavní obsah

Projížďka na kole Kokořínskem

Právo, Josef Hora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho jsme přemýšleli, jak navštívit staré hrady či rozhledny, které se skrývají uprostřed hlubokých lesů na Kokořínsku. Jak objevit tajemná místa a projet nádherné a temné rokle. Díky dobré síti cyklotras je tady kolo nejlepším dopravním prostředkem.

Foto: Josef Hora, Právo

Hrad Kokořín je ukryt uprostřed lesů.

Článek

Ze železniční zastávky Bezděz jedeme lesem po cyklotrasách asi třináct kilometrů do vesničky Nosálov. Cesta je pohodlná, ale kus za vesnicí začíná pravé dobrodružství. Ve Vrátenském lese vjíždíme totiž na lesní cyklostezky.

Budete potřebovat minimálně trekingové kolo, lépe i chrániče, helmu a hlavně dobrou obuv. Může se totiž klidně stát, že se vám v první zatáčce na štěrku smekne v rychlosti kolo, přeletíte přes řidítka a zbytek cesty už nebude tak příjemný.

Na Housku

Z rozhledny na Vrátenské hoře je krásný výhled na Bezděz. "Rozhledna tady stojí od léta 1999, máme otevřeno od 10 do 18 hodin každý den kromě pondělka, dospělí za dvacku, ostatní za polovic,“ říká brigádník Michal Vejvoda. Po cyklotrasách 0002 a 0003 jedeme lesem asi čtyři kilometry až na hrad Houska.

:. Příjemné posezení je i na nádvoří hradu Houska.foto: Právo/Josef Hora

"Hrad je obestřen mnoha tajemstvími. Říká se, že pod nejstarší částí, historicky velmi cennou hradní kaplí, je vchod do pekel, který kaple shora uzavírá,“ říká kastelán Miroslav Konopásek.

Podle jedné z verzí šlo o zlom dvou desek Českého masivu, mezi nimiž unikaly sirné plyny – a peklo bylo tu. Nedaleko cesty na Housku stojí zajímavý objekt, trojboká barokní Luňákova kaple.

Hlubokými lesy na Kokořín

Z Housky jedeme na hrad Kokořín – máme dvě možnosti. Buď projedeme okolo Housky lesem po cyklostezce a napojíme se na asfaltku a cyklotrasu 211, která nás pohodlně dovede do Kokořínského dolu, nebo odbočíme po červené na Zkamenělý zámek.

To ale není cyklostezka, projede tu pouze horské kolo, chvílemi cesta vede po úzké pěšině a po pravé ruce je několikametrový sráz. Obě cesty nás nakonec dovedou do vesničky Ráj, kde je příjemná restaurace se zahrádkou. Odtud vede pohodlná cesta až na Kokořín.

"Běžte se podívat na věž, má 38 metrů a je tam krásná vyhlídka, cestou na kamenitém schodišti jsou namalované znaky šlechtických rodů,“ říká kastelánka Jindřiška Gabrielová.

Nedamy, Pokličky, Apatyka

Cestou z hradu navštěvujeme Nedamy – zčásti umělé jeskyně, které sloužily ve středověku jako úkryt nekatolíků. Ze silnice odbočujeme u Pokliček na cyklostezku 0009. Pokličky jsou pískovcové sloupy hřibovitého tvaru. Celková výška nohy i s kloboukem je 12 m a je jen otázkou času, kdy horní část skály odpadne. Dostanete se k nim po dřevěných schodech na rozcestí.

:.Na Pokličky musíte vystoupat po dřevěných schodech.foto: Právo/Josef Hora

Cyklostezka 0009 vede roklí Močidla, odkud je odbočka do menší rokle zvané Apatyka. Díky teplotním rozdílům – v létě je na dně rokle stálých třináct stupňů – roste na jejích svazích několik léčivých rostlin, odtud její název.

Jak se dostat na:

Bezděz, Máchovo jezero:

Nejlépe vlakem z Mladé Boleslavi nebo České Lípy, kde jezdí pravidelný spoj.

Kokořínsko:

Z Mělníka nebo Mladé Boleslavi jezdí pravidelně vlak, trasa vede jižní částí CHKO Kokořínsko. Nejlépší je vystoupit ve městečku Mšeno, odkud se pohodlně napojíte na kokořínské cyklistické nebo pěší trasy.

Vyjíždíme z rokle ve vesnici Mšeno, kde je koupaliště, hospoda a vlakové nádraží, odkud se vracíme zpět na Mladou Boleslav.

Reklama

Související články

Turistické perličky západních Čech

Jestliže se cestou z Mariánských Lázní zastavíte v Bečově nad Teplou, bude vám líto, že jste si tam neobjednali alespoň jeden nocleh. Malé, ale velmi...

Českou Kanadou vlakem i na kole

Kraj na jihu Čech mezi Slavonicemi, Novou Bystřicí a Českým Rudolcem se nazývá Česká Kanada. Podnebí je tu poměrně drsné, s nižšími průměrnými teplotami...

Výběr článků

Načítám