Hlavní obsah

Při bitvě v ulicích řeckého městečka po sobě lidé házejí moukou

Novinky, mšv

Oslava konce karnevalové sezóny probíhá v malém řeckém městečku poněkud bizarně. V Galaxidi, které leží nějakých 200 kilometrů západně od Athén, se koná takzvané Čisté pondělí. V tento den se shromáždí obyvatelé v ulicích a v rukou třímají velké pytle s obarvenou i bílou moukou. Jakmile akce odstartuje, strhne se v ulicích tradiční mouková bitva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příchod jara oslavili v řeckém Galaxidi moukovou bitvouVideo: Reuters

 
Článek

Pozoruhodná akce, která se koná každý rok poslední únorové pondělí, přitahuje nejen Řeky, ale občas i cizince. Začíná už časně ráno tím, že obyvatelé zakryjí své domy igelitem, aby při samotné bitvě utrpěly co nejmenší možné škody na vzhledu. Sami se pak vyzbrojí úborem a ochrannými brýlemi, aby k úhoně nepřišli ani oni. Mouku smíchají s potravinářským barvivem, nebo ji nechají čistě bílou a k zahájení je připraveno už snad vše.

Začátek bitvy ohlásí zvonění kravského zvonu a v ulicích městečka propuká nefalšované moukové peklo. Účastníci se ženou ulicemi, házejí po sobě moukou a snaží se ostatní zašpinit co nejvíc. Bitvě mohou návštěvníci městečka pouze přihlížet, v tom případě se jim jakékoli moukové nebezpečí vyhne. „Je to úžasné. Všichni občas potřebujeme vypustit páru, tohle je podle mě skvělý způsob, jak se vybít,“ řekl jeden z účastníků tradice Efi pro Reuters.

Bizarní obyčej pochází údajně už z roku 1801, kdy se obyvatelé Galaxidi vzepřeli okupantům a odmítli slavit jejich vlastní festival. Namalovali si obličeje popelem a tancovali ulicemi. Popel dnes nahradila mouka, aby název Čisté pondělí dostál svému názvu.

V Evropě se v průběhu února konaly i další bizarní festivaly. Jednalo se třeba o pomerančovou bitvu nebo pohřeb sardinky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám