Hlavní obsah

Přes Monínec a Prčice na kole za Otíkem a Českou Sibiří

Právo, Miloslav Vítek

Řekne-li se Monínec, vybaví se nám lyžařské středisko ve Středočeském kraji nedaleko Miličína v oblasti, které se říká Česká Sibiř. Málokdo ví, že na své si tu milovníci sportu přijdou i v létě.

Foto: Profimedia.cz

Projížďka na kole je v létě vynikající sportovní aktivita.

Článek

Svoje cykloputování zahájíme v Heřmaničkách na nádraží. Hned se napojíme na silnici mířící do Sedlce, která zvolna stoupá až do obce Loudilka. Tam už nastává zlom a zhruba čtyři kilometry nemusíme ani pořádně šlapat, protože až do Mekky všech turistů – Prčice – jedeme z kopce. Již z dálky je vidět sportovní areál Monínec, ale ještě nám k němu pár kilometrů zbývá.

Projedeme Sedlec a po silnici se vydáme na Jetřichovice. Přímo uprostřed obce stojí zámek, jemuž se říká malá Hluboká, a to pro jeho věž, hodně podobnou té hlubocké. V současnosti je na prodej a pro veřejnost není přístupný.

Čtyři trasy

Pod zámkem odbočíme doprava a po silnici, po níž vede zelená turistická značka, přijedeme až k areálu. Pro návštěvníky je na léto připraveno mnoho sportovních atrakcí – tubing, lanový park, trampolíny, discgolf, bazén, horské koloběžky, mountainboard, lukostřelba, tenis, volejbal.

V okolí je možnost zahrát si golf, zajezdit na koni nebo si vyzkoušet paragliding. Na recepci vydávají mapky se čtyřmi vyznačenými cyklistickými trasami. Každá začíná u hlavní budovy, která je značena M2. Nejdelší měří 28 km.

Foto: Profimedia.cz

Ukazatele poradí.

Chcete-li však vystoupat až na kopec s překrásným výhledem, musíte zhruba na necelých dvou kilometrech překonat výškový rozdíl 150 m. A to zvládne jen trénovaný cyklista. My budeme pokračovat do obce Cunkov, kde odbočíme na Ounuz. To už jsme na trase 0074.

Po pravé straně je malý skalní útvar Čertovo břemeno. K němu se pojí pověst o čertovi, který by rád překazil stavbu kostela v Sedlci. Vzal tedy balvan a chtěl jej na kostel shodit. Jenže mezitím stačili kostel vysvětit. Proto balvan v těchto místech odhodil.

Pozdrav ze Sněžky

Pár set metrů a jsme na nejvyšším bodě naší trasy, 723 metrů vysoké Javorové skále. Zajímavostí je, že ve stejnojmenném kempu o kousíček dál je poštovna, která sem byla přenesena ze Sněžky, když se na naší nejvyšší hoře stavěla nová. Tady už končí silnice a jedeme z kopce po asfaltovo-šotolinové cestě, což svádí k rychlejší jízdě. Ale pozor! Občas se objeví díra, takže povrch může být nebezpečný. V Nedrahovicích odbočuje cyklotrasa doprava.

Chcete-li vystoupat až na vrchol Javorové skály, počítejte na 2 km s převýšením 150 m.

Poměrně prudkým klesáním dojedeme do Jesenice, kde najedeme na mezinárodní trasu č. 11 Greenways Praha– –Vídeň. Ta nás dovede až k Sedlčanům. Ze silnice vede odbočka k Červenému Hrádku. Původně vodní tvrz na potoce Mastníku byla přebudována na zámek v 19. století. V roce 1948 byl zámek zestátněn a v roce 1992 navrácen rodu Mladotů. Dnes se tu pořádají kulturní akce nebo svatby. Jinak je nepřístupný. Projedeme Kosovu Horu a stále po stejně značené trase pokračujeme na Neveklov.

Foto: Profimedia.cz

Vzpomínka na Otíka

Cestou jsme v obci Štětkovice míjeli krásně upravený park. Jak jsme se na informační tabuli dozvěděli, jde o park Drama Věků a je dílem sboru Církve adventistů sedmého dne.

Ale už nás vítá Neveklov. Na zdejším hřbitově se natáčely některé scény filmu Vesničko má středisková. Odbočíme doprava směrem na patnáct kilometrů vzdálený Benešov.

Foto: Profimedia.cz

Než k němu dojedeme, odbočíme na trasu 0063, která nás přes Jarkovice a Papírnu dovede kolem Konopišťského rybníka ke stejnojmennému zámku. Odtud je to tři kilometry do Benešova.

Naše současná trasa je dlouhá 65 až 68 kilometrů (záleží, jakou trasu si v okolí Monínce zvolíme a jestli budeme zajíždět k různým pamětihodnostem). S výjimkou úseků v okolí již zmiňovaného Monínce (není vůbec hanba sesednout z kola a kopec vyjít pěšky) ji zvládne středně trénovaný sportovec.

Reklama

Související články

Sedm důvodů, proč zajet do Telče

Město sevřené dvěma rybníky, náměstí Zachariáše z Hradce, sevřené v učebnici renesanční historie. Pohádkový zámek pánů z Růže, natolik pohádkový, že se jen...

Výběr článků

Načítám