Hlavní obsah

Před letem do USA se bude kontrolovat funkčnost elektronických přístrojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrozba nových výbušnin nedá Spojeným státům americkým spát. Proto by se na letištích měly ještě více zpřísnit bezpečnostní kontroly. Cestující budou muset na výchozím letišti před přímým letem do USA na vyžádání zapnout svůj mobilní telefon, notebook či hudební přehrávač, jinak si tyto přístroje nebudou moci vzít na palubu letadla. Majitele pak může navíc čekat dodatečná prohlídka.

Foto: Profimedia.cz

Před přímými lety do USA by cestující měli mít nabité elektronické přístroje kvůli kontrole. Ilustrační foto

Článek

Souhrnný seznam letišť, která odbavují přímé lety do USA a mohla by se jich tak týkat přísnější bezpečnostní opatření během odbavování cestujících, zatím nebyl uveřejněn. Podle informací BBC je na něm kupříkladu londýnské letiště Heathrow. Dále pak i jiná evropská letiště stejně jako některá v Africe a na Středním východě.

Zapnutí elektronických přístrojů má vyvrátit riziko, že jejich baterie nejsou maskovanou výbušninou. Nové typy trhavin, u nichž se zatím nepotvrdilo, že je teroristé dokáží vyrobit, by při dosavadních běžných kontrolách nebylo možné odhalit.

USA zpřísnění letištních kontrol aktuálně projednávají s evropskými úřady. Proces by se mohl rozšířit také o důkladnější skenování přepravovaných laptopů, obuvi pasažérů či o instalaci citlivějších detektorů výbušnin. Aerolinky a letiště musejí respektovat standardy amerického Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA), aby mohly bez omezení provozovat linky do USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám