Hlavní obsah

Pražský Tančící dům je devátou nejhezčí stavbou světa

Na světě je řada pozoruhodných staveb. Londýnská katedrála sv. Pavla je však tou nejhezčí. Alespoň na základě vědeckého výzkumu a podle pravidel takzvaného zlatého řezu. Na dalších příčkách následují singapurský resort Marina Bay Sands nebo londýnské Westminsterské opatství. Devátou pozici má pražský Tančící dům.

Foto: Profimedia.cz

Pražský Tančící dům neodmyslitelně patří k architektonickému koloritu.

Článek

Žebříček, v němž je zahrnuta celkem padesátka proslulých světových dominant, nechala vypracovat společnost Rooftop Megastore, přičemž takřka jediným ukazatelem byl zlatý řez, píše server Daily Mail.

Umělcům, a zvláště fotografům je tento pojem dobře známý. Jde o poměr přibližně 1,618: 1, jenž je označován za ideální proporci. A tomuto ideálu se londýnská katedrála sv. Pavla blíží ze 72,28 procenta, což je nejvíce z vybraných budov.

Nejlepší pláž světa mají v Austrálii. Je jako akvarelová malba

Cestování

Další příčky mají zmíněný resort Marina Bay Sands v Singapuru, londýnské Westminsterské opatství, Ósacký hrad v Japonsku, moskevský chrám Vasila Blaženého nebo slavný barcelonský dům Casa Mila od Gaudího.

Předběhl i pyramidy nebo Petru

Českou stopu v žebříčku zanechal postmoderní Tančící dům. Přestože šlo v době jeho vzniku o poměrně kontroverzní stavbu, dnes už k pražskému koloritu historických i současných budov neodmyslitelně patří. Zlatému řezu pak odpovídá z 66,87 procenta.

Tančící dům za sebou zanechal například i zámek Neuschwanstein, Svatopetrskou baziliku ve Vatikánu, Bílý dům, Chufuovu pyramidu, milánský Dóm nebo i moderní divy světa, jakými jsou jordánská Petra či mayská pyramida Chichén Itzá.

10 nejhezčích staveb světa podle pravidla zlatého řezu
1. Katedrála sv. Pavla, Londýn
2. Marina Bay Sands, Singapur
3. Westminsterské opatství, Londýn
4. Ósacký hrad, Ósaka
5. Chrám Vasila Blaženého, Moskva
6. Casa Mila, Barcelona
7. Katedrála Santa Maria del Fiore, Florencie
8. Tádž Mahal, Ágra
9. Tančící dům, Praha
10. Neuschwanstein, Bavorsko
Zdroj: Roofing Megastore

Reklama

Výběr článků

Načítám