Hlavní obsah

Prázdniny v sousedním Bavorsku

Novinky, Mgr. Martina Košlíková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Nejen za nákupy se můžete vydat do příhraniční části Německa, kde vás zaujme krásná příroda a historie. Navštivte zemi automobilek, piva a dětí – Bavorsko.

Foto: Martin Písař

Jezero Königsee

Článek

Sousední Bavorsko má rozlohu 70 000 kilometrů čtverečních, více jak 12 miliónů obyvatel a určitě si vás získá natolik, abyste v něm strávili několik dní. Vyhlášený je nejen Oktoberfest v Mnichově, ale i tradiční vánoční trhy například v Norimberku. K vidění je tady opravdu mnoho dalšího.

Foto: Martin Písař

Bavorská krajina

Jak se sem dostanete?

V Bavorsku jste z Prahy za pár hodin autem, ale pohodlně můžete do většiny měst cestovat i po železnici. Vlakem lze pohodlně procestovat i samotné Bavorsko, on-line informační systém německých drah vám vyhledá i spojení na ostatní hromadnou dopravu.

Nejrychleji se dostanete do jiných než příhraničních částí země leteckou dopravou, a to hned na několik mezinárodních letišť, která jsou v Mnichově, Norimberku, Memmingenu a Augsburgu.

Za památkami a tradicemi

Mezi největší a nejatraktivnější města patří Mnichov, Norimberk, Řezno či Ingolstadt. Mnichov ocení zajisté milovníci rychlých automobilů. Nedaleko olympijského parku se totiž nachází Svět BMW a Muzeum BMW. Představí vám zde aktuální novinky včetně motorek, ale i svou historii v podobě více jak stovky nejcennějších exponátů. Nudit se nebudou ani děti, pro které je připraven interaktivní program.

Od roku 2012 můžete v Allianz Areně spatřit muzeum FC Bayern München - největší muzeum týkající se sportovního klubu. Samotná aréna o kapacitě 75 tisíc diváků je jedním ze symbolů města.

Foto: Martin Písař

Orlí hnízdo

Preferujete-li více automobilku Audi, zajeďte si do Ingolstadtu, kde sídlí Audi Forum, jež zaujme všechny generace. Od roku 2000 jsou tu na ploše 77 tisíc metrů čtverečních prezentovány nové modely a je zde i muzeum. Součástí je kulturní prostor s kinem, akcemi, jazzovými koncerty apod.

Máte možnost vyzkoušet si osobně rychlá kola a nahlédnout i do samotné výroby. Zároveň je zde výdejní místo a šťastný majitel si odsud může odvézt svůj zbrusu nový vůz. V komplexu se nachází restaurace a kavárna. I zde myslí na děti. "Audi young" nabízí trasu zážitků se simulátory a mnoho dalšího. Ročně Audi Forum navštíví v průměru 450 tisíc návštěvníků.

Pokud máte raději architekturu a historii, naleznete zde hned několik památek, které jsou zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Mezi vybrané patří historické jádro Bramberku zahrnující více jak 2400 památkově chráněných domů, od roku 2012 markrabská opera v Bayreuthu, Staré město a čtvrť Stadtamhof v Regensburgu, mimořádný barokní zámek Würzburská rezidence, opevněná hranice Římské říše Limes, Kostel Wieskirche v regionu Pfaffenwinkel, ale také prehistorické kůlové stavby v okolí Alp.

Mimo dědictví UNESCO je snad nejznámější německý zámek Neuschwanstein z doby Ludvíka II. Bavorského. Navštíví ho v průměru 1,3 miliónu návštěvníků.

Foto: Martin Písař

Neuschwanstein

Na jih od Mnichova, téměř na hranicích s Rakouskem, se nachází známé město Garmisch-Partenkirchen, kde se každoročně na Nový rok koná závod ve skocích na lyžích, který je součástí Turné čtyř můstků. A víte, že Garmisch-Partenkirchen je rodištěm velké soupeřky naší Gabriely Koukalové? Narodila se zde biatlonistka Laura Dahlmeierová. A když se vydáte ještě dál na jih, tak se dostanete k nejvyšší německé hoře Zugspitze s nadmořskou výškou 2 962 metrů nad mořem.

Po stopách Sissi

Na své cestě po Bavorsku se můžete vydat i po stopách císařovny. Alžběta Bavorská, přezdívaná Sissi, byla bavorskou princeznou a později rakouskou císařovnou. Stezka vede od Augsburgu a navštívíte při ní hned několik zámků a historicky významných míst. Například zámek v Unterwittelsbachu či rodný Mnichov a Růžový ostrov v Starnberger See.

Foto: Martin Písař

Jezero Königsee

Ale i za krásnou krajinou

Jedinečné horské výhledy vás čekají na cestě z Lindau u Bodamského jezera až k národnímu parku Berchtesgadener Land. Uvidíte překrásná jezera, tradiční vesnice, historická města i velké množství hradů a zámků.

V Berchtesgadenu navštivte turisticky vyhledávané Orlí hnízdo neboli Kehlsteinhaus, jedno ze sídel Adolfa Hitlera. Tento unikát se nachází ve výšce 1 834 metrů nad mořem. Zvláštností je, že v tomto strmém terénu se podařilo stavbu dokončit za neuvěřitelných 13 měsíců a jednalo se o dárek k padesátinám Adolfa Hitlera. V jeho okolí se nachází ledovcové jezero Königsee. Od něj můžete vyjet lanovkou na vrchol Jenneru.

Foto: Martina Košlíková

Ptačí voliéry v Neuschönau

Mezi vyhledávanou atraktivitu patří stezka v korunách stromů Baumwipfelpfad v Neuschönau v Národním parku Bavorský les. Tato 1320 metrů dlouhá stezka, která byla slavnostně otevřena již v září 2009, získala ocenění za nejvíce inovativní počin a předběhla tak i vyhledávané  stezky v korunách stromů, které můžeme vidět na Lipně či v Krkonoších.

Oproti těmto je ta německá tvarována do podoby velkého vejce a uvnitř naleznete během cesty i různé zastávky s hrami nejen pro děti. Nezapomenutelné jsou také výhledy z jednotlivých pater. Za dobré viditelnosti dohlédnete až na hřebeny Alp.

Nebojte se vydat na stezku i s malými dětmi, je bezbariérová a stoupání je nejvýše šest procent. Počítejte však s tím, že psího mazlíčka na stezku vzít nemůžete. Pokud ho máte s sebou, musí být uzavřen do boxů u návštěvnického centra.

Země dětí

V Bavorsku se děti nudit nebudou. Po celé zemi je pro ně připraveno hned několik zábavních parků a aquaparků. Například zábavní park v zámku Thurn, jenž nabízí spojení historie a zážitků, se nachází mezi Norimberkem a Bambergem. Najdete tady nejen oblíbenou horskou dráhu, ale také parní lokomotivu, vláčky, proud divoké vody, vznášedla nebo různá představení jako rytířské či westernové turnaje.

Oblíbený je také Legoland v Günzburgu. Nejenže si zde můžete stavět z kostiček, ale také se svézt na horské dráze v ohnivém drakovi či v kánoi kolem vodopádu v džungli.

Foto: Martin Písař

Berchtesgaden

Pokud váháte, kde budou k vašim dětem vstřícní, můžete se inspirovat značkou Kinderland Bayern, která označuje zařízení třemi až pěti medvídky. Takto označená ubytování, koupaliště, lanovky a další atraktivity cestovního ruchu nabízejí vždy nějaký speciální zážitek pro děti. Proto je Bavorsko často vnímáno jako přední místo pro dovolenou s dětmi, a to už od jejich narození.

Co si dát?

Pokud by vám na cestách vyhládlo, vyzkoušejte regionální pochoutky. K místním specialitám patří například auszogne - smažené koblihové těsto, edäpfelkas - bramborová pomazánka, leberkäs - játrový nářez či schuchsen - máslové pečivo.

K mnichovským specialitám patří weisswurst - bílá klobása, která se jí často s preclíky a je namáčena do sladké hořčice. Mimo vyhlášené bavorské klobásy a místní pivo můžete ochutnat i zdejší vína s ovocnou chutí z oblasti Frank, kde se rozkládá až 6000 hektarů vinic.

Důležitá telefonní čísla

Policie - 110

Policie - 110 Hasiči, první pomoc - 112

Policie - 110 Hasiči, první pomoc - 112 ADAC - servis motoristům - 01802 222 222

Lékařská pohotovost pro děti i dospělé - 310031

Reklama

Výběr článků

Načítám