Hlavní obsah

Praha prý nemá víc než deset pravých prezidentských apartmá

PRAHA

V pražských hotelech je maximálně deset prezidentských apartmá hodných toho názvu, odhaduje Pavel Hlinka prezident Asociace hotelů a restaurací. Nejluxusnější pokoje nabízejí pouze největší hotely, menším se jejich udržování nevyplatí. Ceny obvykle přesahují sto tisíc korun za noc. Otázkou zůstává, kde stráví noc americký prezident Barack Obama.

Článek

Místo, kde Obama stráví noc, zatím není známé. Je ale možné, že v noci ze 4. na 5. dubna zůstanou všechna prezidentská apartmá v Praze prázdná a šéf Bílého domu se ubytuje v rezidenci amerického velvyslance.

"Prezidentská jsou proto, že mají absolutně nadstandardní vybavení," uvedl Hlinka. Některé hotely označují své chlouby také jako královské, primátorské nebo premium. Mají minimálně 100 metrů čtverečních, vybavenou kancelář, pokoje a toalety pro sekretariát a bodyguardy, jídelnu, saunu a konferenční sál.

:. Recepce hotelu Corinthia

FOTO: Archiv corinthia.cz, 

Podle Martiny Vávrové, zástupkyně jednoho z nejluxusnějších pražských hotelů Four Season, jde o "oblíbený a velmi žádaný produkt". Cena apartmá se čtyřmi ložnicemi je zhruba 5000 eur (135 000 Kč) za noc. Soukromí hostů si hotel pečlivě hlídá a nezveřejňuje jejich jména.

Jiné luxusní hotely se naopak rády zvučnými jmény pochlubí. Prezidentské apartmá hotelu Kempinski o 137 metrech čtverečních a padesátimetrovou terasou si užil například Woody Allen. Pro významné hosty se dá celé sedmé patro hotelu uzavřít tak, aby bylo přístupné jen členům doprovodu.

:. Záběry nejluxusnějších apartmá v pražských hotelích  Autor: Stream

Mezi nejluxusnější hotelové pokoje v Praze se řadí i prezidentské apartmá ve staroměstském InterContinentalu. Kromě tradičního zařízení, jako je sauna, vířivka nebo tajná úniková cesta se apartmá pyšní starožitným nábytkem v hodnotě dva milióny korun. 

Za 153 metrů čtverečních zaplatí host zhruba 120 000 korun. V InterContinentalu bydleli například premiér Japonska Džuničiró Koizumi, tenor Luciano Pavarotti nebo americký prezident George Bush starší.

Foto: Profimedia.cz

V Hiltonu strávil noc například George Bush mladší, Bill Clinton, anglická princezna Anna nebo monacký princ Albert.

:. V Hiltonu strávil noc například George Bush mladší, Bill Clinton, anglická princezna Anna nebo monacký princ Albert.

FOTO: Profimedia

Markéta Šebková z Hiltonu jmenuje na prvním místě George Bushe mladšího. Zároveň k němu přidává jeho demokratického předchůdce Billa Clintona, anglickou princeznu Annu nebo monackého prince Alberta. Ti všichni mohli kromě obvyklých prezidentsko-královských služeb používat značkové toaletní potřeby, župany a pantofle. Například cestou do vířivky.

Prezidentské apartmá naopak zrušil hotel Corinthia. "Od ledna jsme ho změnili v jiný produkt," řekla zástupkyně hotelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám