Hlavní obsah

Praha je patnáctou nejžádanější destinací roku 2011, zvítězilo Kapské Město

Novinky, Markéta Kautznerová

Největší cestovatelský server TripAdvisor zveřejnil v tomto týdnu žebříček nejžádanějších míst z celého světa. Na základě nezávislých názorů miliónů cestovatelů se letošním číslem jedna stalo Kapské Město v Jihoafrické republice. Úspěch zaznamenala i Česká republika, Praha se umístila na 15. příčce ve světě a na pátém místě v Evropě.

Článek

Již třetí ročník cen s názvem TripAdvisor Travelers' Choice Destination má opět sloužit především jako vodítko pro cestovatele, kteří plánují dovolenou. Vedle seznamu 25 nejžádanějších míst na celém světě tak sestavil TripAdvisor také žebříčky nejžádanějších měst v Evropě, USA, Asii, Jižním Pacifiku, Africe, ve Střední a Jižní Americe a dále v Mexiku a Karibiku, Indii, Kanadě, UK, Francii, Itálii, Německu a Španělsku.

Světovou jedničkou letošního ročníku se stalo Kapské Město, které se nachází na jižním cípu afrického kontinentu a je ideálním výchozím bodem pro objevování tamního okolí. Krásám regionu vévodí přírodní rezervace v čele s mysem Dobré naděje, který otevírá kouzelné pohledy na širé moře. Poněkud temnější zážitky čekají na cestovatele při návštěvě věznice na ostrově Robben Island, kde byl 27 let držen v zajetí politik Nelson Mandela.

Druhé místo si letos vysloužilo město Sydney v Austrálii. Přehlednost města, zdejší kulturní vyžití a slunné pláže učarují nejednomu cestovateli. Pokud někoho pálí peníze v kapse, pak jistě ocení skvělá nákupní místa jako je například středisko Pitt Street. Úžasný výhled na město návštěvníkům nabízí rozhledna Sydney Tower nebo most Harbour Bridge. Milovníci zvířat si pak přijdou na své v zoo parku Taronga, kde si můžou pohladit roztomilé koaly.

Svým kouzlem přitáhly cestovatele také ruiny inckého kultovního města v peruánských Andách, Machu Picchu. Není divu, že toto místo obsadilo třetí příčku a stalo se peruánským číslem jedna. Původní město, ze kterého se dochovaly pouze zbytky, bylo postaveno na vysoké plošině uprostřed džungle kolem roku 1440 a dodnes vyvolává mnoho otázek. K tomuto poutnímu místu vede železniční trať z města Cuzco, ale je možné se k němu za několik dní dostat i pěšky.

V Evropě obsadilo první místo „město zamilovaných“, tedy Paříž. Za ní následuje Řím, z jehož památek dýchá dávná historie. Třetí příčka patří centru obchodu, módy a také Velké Británie, Londýnu. Bramborovou medaili si vysloužila prosluněná Barcelona ve Španělsku a konečně páté místo obsadila nevelká, leč kouzelná Praha.

Vyhrát jeden ročník však neznamená, že se musí město umístit i v dalších letech. Loňský vítěz, Monte Carlo v Monaku se letos mezi prvních 25 měst světa nedostal a neobjevuje se dokonce ani v žebříčku 25 nejnavštěvovanějších měst Evropy.

Nejžádanější místa na světě pro rok 2001 podle serveru TripAdvisor
1.Kapské Město
2.Sydney
3.Machu Picchu
4.Paříž
5.Rio de Janeiro
6.New York
7.Řím
8.Londýn
9.Barcelona
10.Hong Kong
15.Praha

Reklama

Výběr článků

Načítám