Hlavní obsah

Popelka nalákala na výstavu v Moritzburgu už 100 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční pohádková klasika Tři oříšky pro Popelku je nejen u nás, ale i mezi Němci stále oblíbená. Svědčí o tom i fakt, že ji loni odvysílaly německé kanály jedenáctkrát. Není tedy divu, že se i výstava na téma česko-německé pohádky na saském zámku Moritzburg nedaleko Drážďan těší velkému zájmu. Podle pořadatelů přivítala už stotisícího návštěvníka. Původně přitom odhadovali, že ji do konce února zhlédne asi 80 000 fanoušků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V dolnosaském loveckém zámečku Moritzburg se díky pohádce Tři oříšky pro Popelku dveře s turisty netrhnou.

Článek

"Jsme nadmíru spokojeni. To, že po dvou měsících od otevření budeme mít 100 000 návštěvníků, dalece překonalo všechna naše očekávání," řekla mluvčí organizace spravující saské hrady a zámky Petra Brommerová. Expozice byla v prostorách, kde se natáčela část exteriérů, zpřístupněna na počátku listopadu a k vidění tam bude do 26. února.

Češi tvoří podle Brommerové zhruba čtvrtinu návštěvníků. "To je také výrazný nárůst oproti předchozím rokům, což nás rovněž těší," doplnila mluvčí.

Podle průzkumu mezi návštěvníky nejvíce lákají originální filmové kostýmy. Barrandovské ateliéry jich zapůjčily do Saska 41, a to včetně slavných červánkových a svatebních šatů Popelky. Některé z těchto kostýmů z dílny výtvarníka Theodora Pištěka jsou už dokonce součástí kulturního dědictví České republiky.

Foto: archiv, Právo

Scénu, kdy Pavel Trávníček nasazuje Libušce Šafránkové střevíček, viděl alespoň jednou snad každý Čech i Němec.

Kromě nich jsou na více než 2000 metrech čtverečních vystaveny také kulisy a rekvizity z filmu, návštěvníci si mohou poslechnout rozhovory s tvůrci nebo prohlédnout předměty zapůjčené vášnivými fanoušky pohádkového příběhu z roku 1973.

Těch má v Německu stejně jako v Česku stále mnoho. Snímek totiž vznikal v koprodukci s východoněmeckými ateliéry DEFA, takže se nejen částečně natáčel v bývalé NDR, ale hráli v něm i němečtí herci. Vedle českých hvězd Libuše Šafránkové, Pavla Trávníčka, Heleny Růžičkové nebo Vladimíra Menšíka se tak objevují Němci Rolf Hoppe (král), Karin Leschová (královna) a Carola Braunbocková (macecha).

Loni vysílali na německých obrazovkách Popelku jedenáctkrát

O přetrvávající popularitě Tří oříšků pro Popelku u západních sousedů svědčí i to, že o loňských Vánocích je německé veřejnoprávní kanály vysílaly celkem jedenáctkrát.

Výstava se má na barokní lovecký zámek saského kurfiřta Augusta Silného z 18. století, stojící nedaleko českých hranic, vracet každou zimu. Navazuje na podobnou expozici z přelomu let 2009 a 2010, která přitáhla více než 150 000 zájemců. "Uvidíme, jestli se nám podaří dosáhnout tohoto čísla, ale i se 100 000 jsme velmi spokojeni," uzavřela Brommerová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám