Hlavní obsah

Pohled z trojúhelníkové vyhlídky je jako krok do vzduchoprázdna

Novinky, Klára Fischleinová

V polovině minulého týdne se veřejnosti otevřela nad Hallstattským jezerem v Rakousku zbrusu nová vyhlídka. Svým tvarem připomíná cíp hvězdy a výhledem, který poskytuje, možná vyděsí i některé odvážnější členy turistických výprav.

Foto: Welterbeblick Aussichtsplattform, Profimedia.cz

Otevření vyhlídky si nenechaly ujít desítky turistů.

Článek

Název rakouského městečka Hallstatt je cestovatelům, a nejen jim, známý hned z několika důvodů. Jedním z nich je jeho replika v čínské provincii Kuang-tung, která v Rakousku vzbudila rozčarování, druhým zařazení na seznam UNESCO a třetím například blízkost rozlehlého Hallstattského jezera.

Svůj velký význam má v této oblasti také těžba soli, která tady má tradici už po staletí. Přibližuje ji mimo jiné zdejší muzeum, k němuž vede lanovka. Čipernější turisté k němu ale podnikají pěší výšlap.

Foto: Welterbeblick Aussichtsplattform, Profimedia.cz

Hranatá plošina vyčuhuje asi 12 metrů do prostoru.

Ale pryč od tradic a památek. Minulý týden se totiž přímo nad Hallstattem otevřela cestovatelům zcela nová vyhlídka — Welterbeblick. Z té se mohou, pokud se jim nezatočí hlava a nepodlomí kolena, podívat 360 metrů pod sebe na zdánlivě nekonečnou hladinu temného Hallstattského jezera či na střechy domů městečka. To se odsud zdá jako miniatura sebe samého.

Foto: Welterbeblick Aussichtsplattform, Profimedia.cz

Malebný Hallstatt z ptačí perspektivy.

Vyhlídková plošina váží úctyhodných 200 tun a hned po zpřístupnění se na ní vystřídaly desítky natěšených zvědavců. Právě příliv nových turistů má vyhlídka za úkol.

Průhledné zábradlí umocňuje křehkost výhledu i celkový zážitek. Pokud se nedíváte pod nohy, můžete mít pocit, že kráčíte vzduchem.

Anketa

Lákal by vás výhled na Hallstatt a jeho okolí?
Ano
83,9 %
Ne
16,1 %
Celkem hlasovalo 7480 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám