Hlavní obsah

Pohled na osvětlené ledové sochy fantastických tvarů bere dech

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledové sochy fantaskních tvarů roztančené hrou barevných světel mohli se zatajeným dechem obdivovat návštěvníci festivalové přehlídky v Lotyšsku. Město Jelgava zde mezinárodní festival každý rok promění na tři dny v ledovou metropoli.

Článek

Na letošní 13. ročník se sjeli sochaři z dvanácti států. Tématem jejich děl bylo moto: Má víra mě osvobozuje (My religion is freedom). Kromě sochařů z Lotyšska se představili také umělci z Litvy, Estonska, Ruska, Ukrajiny, Bulharska, Maďarska, Irska, Francie, Velké Británie, Finska a Nizozemí.

Čtyřicet tun ledu bylo použito na vytvoření 26 malých a 13 velkých skulptur. Sochaři při vysekávání děl museli brát ohled na měnící se počasí.

Jednoznačným vítězem v kategorii jednotlivců se stal Svobodný vodopád ("Free Fall"), který připomíná tančící proud vody. Druhé místo patří sochařům z Litvy s Nekonečnou modlitbou ("Endless Prayer"), která se nese ve znamení run a připomíná tak druidy a Vikingy. Třetí cena za Nahou svobodu ("Nude Freedom") zůstala v Lotyšsku.

Maďarský umělec Zsolt T. Toth se pokoušel pět let dostat mezi soutěžící ledového festivalu v Jelgavě a konečně se mu podařilo se zúčastnit letošního ročníku. Především se zaměřuje na práci se sklem, ale otesávání kvádrů ledu zkouší již deset let.

"Práce se sklem je velmi obtížná, proto rád čas od času sklo vyměňuji za led. Pracuje se s ním daleko jednodušeji," vysvětlil Toth.

Socha Lotyšský příběh ("Latvian Story") týmu umělců z Lotyšska vyhrála první místo v kategorii skupin a větších soch. Druhé místo patří ruském uměleckému dílu Duch je svoboda a svoboda je vítězství ducha! („Spirit is Freedom and Freedom is Victory of Spirit!”). Tým z Velké Británie si odnesl třetí cenu.

Podle vítěze z posledního ročníku, sochaře Ruslana Korovkova, je přirozenou a nejatraktivnější vlastností ledu jeho nestálost. Když tvarujete sochu, která taje, musíte reagovat a přizpůsobovat se. Vytváříte trochu něco jiného, než jste měli původně v plánu.

"Led je mým nejoblíbenějším materiálem. Při práci improvizujete, podobně jako hudebník, když hraje jazz - výsledek vidíte jen určitou chvíli, než roztaje," řekl Korkov.

Návštěvníci si během tří večerů mohli prohlížet zmrzlé skulptury, které byly nasvíceny v různých barvách s hudebním doprovodem - což dalo festivalu éterickou atmosféru.

"Podle mého názoru, jsou ledové sochy v Jelgavě každým rokem lepší, jsou pestřejší," řekl jeden z návštěvníků Ansis Salins.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám