Hlavní obsah

Pohádkové lyžování v ledovém království neandrtálce Ötziho

Novinky, Radek Holub, redaktor časopisu Snow

Na jižní straně Ötztalských Alp, zhusta zaledněných, leží nejlepší italský celoroční ledovec pojmenovaný podle jihotyrolského údolí, z něhož je zpřístupněn – Schnalstal. V dlouhém, řídce obydleném údolí s jediným hotelovým resortem Kurzras u stanice visuté kabiny se tento ledovec zdá být na konci světa, ale zdání klame.

Článek

Údolí je prokazatelně obydlené už tisíce let a stejně staré jsou i přechody ledovců pastýři, kteří hnali své ovce z vyprahlého Schnalstalu přes sněhová a suťová pole v třítisícových výškách na severní, dnes rakouskou stranu hřebene se šťavnatějšími travnatými pastvinami.

Tuto cestu použil před pěti a půl tisíci let i legendární Ötzi, než jej šíp vyslaný neznámým nepřítelem poslal na cestu na věčnost. Jeho tělo skolené poblíž Hauslabova sedla dokonale mumifikoval přibývající sníh, až jej po odtátí ledovce před 17 lety objevili náhodní turisté.

:. Přibližovací lanovka z Kurzrasu   Foto: Snow

Ani archeologická senzace ale neproměnila Ötziho „domovské lyžařské středisko“ v turistický lunapark, naopak jde o jeden z nejméně rušných ledovců v Alpách. Zdejších pětatřicet kilometrů sebeatraktivnějších sjezdovek osamocených uprostřed hor – nejbližší další lyžařská střediska leží nejméně hodinu odsud – zkrátka neláká běžnou návštěvnickou masu, ale spíš znalého fajnšmekra.

Kurzras na úpatí skalnatého Grawandu, středobodu lyžařského areálu, je účelový ubytovací resort francouzského střihu – s několika hotely a apartmánovými komplexy, běžnými turistickými obchody a malým kostelíkem připomínajícím původní osadu.

:. Pohled na areál z Grawandu       Foto: Snow

Několik kroků je to do baru i ke stanici visuté kabiny, která se po strmém jihozápadním úbočí Grawandu za 6 minut vyšplhá na vrcholek. Kromě prostorné restaurace, vyhlídkové terasy a malé Ötziho galerie je tu ve výšce 3 200 m n. m. i nejvýše položený hotel v Alpách (s bazénem i saunou).

Skipasy
Dospělí1 – 6 dní: 35 – 184,50 EUR
Děti (roč. 1995 a mladší)1 – 6 dní: 23,50 – 129 EUR

Z Grawandu stéká široký a nahoře poměrně strmý ledovec využitý pro červené až modré carvingové ranveje, obsluhované čtyřsedačkou (Grawand) a dvojicí dlouhých kotev (Finailjoch). Níže pak ledovec proudí k jezeru Gletschersee (opět červená a modrá varianta tratě), odkud se je možné vrátit na Grawand anebo vystoupat dvousedačkou po protilehlém jižním svahu k vrcholku Hintereis.

Po pašerácké cestě i na Krásnou vyhlídku

Zdejší prvotřídní červené tratě jsou schnalstalskou jedničkou, zejména v kombinaci s posezením na horské chatě Bella Vista čili Krásná vyhlídka. Z Gletschersee se dá pokračovat divokou soutěskou po užší, ale svižné „pašerácké“ cestě ke kryté čtyřsedačce Teufelsegg s další krásnou červenou a černou tratí s převýšením 600 m anebo až dolů do Kurzrasu.

Pro vícedenní návštěvu se vyplatí pořízení superskipasu Skiareny Ortler, která zahrnuje ještě 14 menších středisek s celkem 300 km sjezdovek v jihotyrolské oblasti Vinschgau/Val Venosta – třeba Sulden nebo Reschenpass.

Další informace o lyžařském středisku
Sezónakonec června – začátek května
Nadmořská výška2 011 – 3 212 m n. m.
Typy vleků4x vlek – 5x sedačka – 2x krytá sedačka – 1x visutá kabina
Typy sjezdovek34 % modré – 43 % červené – 23 % černé
Sjezdovky celkem35 km
Sjezdovky s umělým sněhem18 km
Užitečné stránkywww.schnalstal.it, www.suedtirol.info

Ubytování

Hotel: od 350 EUR/os. a týden s polopenzí (Sporthotel Kurzras)

Penzion: od 360 EUR/os. a týden se skipasem a polopenzí (Pension Lydia)

Apartmán (4 os.): 101,50–180 EUR/den (Top Residence Kurz)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám