Hlavní obsah

Plzeňské památky jsou zavřené, kasteláni se ale nenudí

Právo, Ivan Blažek

Ze zimních prohlídek letos na památkách kvůli zpřísněným opatřením sešlo. V Plzeňském kraji se s nimi tentokrát ani nepočítalo, kasteláni si přesto na nedostatek práce stěžovat nemohou.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Švihov

Článek

Lidé si výlety na hrady a zámky stejně nedali ujít, tam, kde to jde, alespoň brouzdají po zámeckém parku — třeba na Kozlu v neděli korzovaly stovky návštěvníků a tamní parkoviště byla slušně zaplněná.

„Náš areál je přístupný celoročně, i v koronavirové době je oázou klidu a oblíbeným místem pro procházky,“ řekl tamní kastelán Jan Polívka. Správa zámku už ostatně připravuje mobilní aplikaci, která by měla sloužit jako průvodce parkem.

Vykopaná vrátnice

V Horšovském Týně pokračují práce na rekonstrukci hlásky a obnovují se budovy zámeckého zahradnictví. „Byly hodně poničené, některé části se musely znovu postavit,“ sdělil správce Jan Rosendorfský. Po deseti letech finišují restaurátorské práce ve zdejší zbrojnici.

Broumovské kostely by mohly být národní kulturní památkou

Cestování

Na Švihově připravují opravu hradební zdi, uskutečnil se archeologický průzkum základů vstupní brány. „Ověřovací výkop potvrdil existenci vstupní věže nad bránou a odkryl i původní hradební zeď. Navíc se podařilo vysvětlit pahorek u brány — jde o kamenný objekt, který je ve starých plánech nazván jako vrátnice,“ konstatoval švihovský kastelán Lukáš Bojčuk.

Na malém nádvoří hradu Rabí vyrostlo lešení, aby mohla pokračovat oprava kamenné stěny pod šestou hradní bránou. A ve Velharticích už chystají novou interaktivní expozici v bývalém hradním pivovaru. „Ponese název Krajina míru, pole války a pojednává o třicetileté válce v jihozápadních Čechách,“ prozradil „hradní pán“ Matěj Mejstřík.

Připravuje se také projekt úprav zeleně v okolí hradu. „Letos se nám po mnoha letech snažení podařilo získat od Lesů ČR celou východní stráň pod hradem až k řece,“ dodal.

Rušno v klášteře

V kladrubském klášteře běží obnova části nového a starého konventu. „Mimo jiné stále pokračuje bourání novodobých příček,“ podotkl kastelán Milan Zoubek. Zároveň se restaurují předměty, které budou k vidění na prohlídkových trasách.

A v nebílovském zámku se chystají na rekonstrukci omítek v přízemní chodbě zadního křídla.

Česká města ubytovací poplatky kvůli krizi nezvýší či vůbec nezavedou

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám