Hlavní obsah

Pevnost tepla, kde v srpnu ani nekápne

Novinky, Jakub Kynčl (Elvas)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesnášíte davy turistů, rádi objevujete kouzla romantických měst, vždy chcete nahlédnout ještě do jedné další uličky a milujete teplo? Jistě už tušíte, že vše směřuje k odhalení tohoto místa. Ještě vás ale pár momentů potrápím, protože na dobré věci by si měl člověk aspoň chvíli počkat. A nebojte, nejde o vteřiny - toto místo totiž na prvních stranách průvodců ještě nějaký ten rok nebude.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jak si prohlédnout Elvas? Nejlépe na kole. Město není velké a stačí pár šlápnutí do pedálů a jste na druhé straně.

Článek

Město Elvas je jednou z hlavních dominant regionu Alentejo. Kdybyste po silnici, která vás do Elvas dovedla z Lisabonu, pokračovali ještě necelých 15 kilometrů, pohybovali byste se už po španělském území. Navzdory tomu, že se toto město dostalo i díky svým mohutným opevněním v roce 2012 na seznam světového dědictví UNESCO, o turisty tu zatím zakopávat nebudete.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Procházení uličkami města Elvas má své nezaměnitelné kouzlo.

Naprostá většina turistů při cestě do Portugalska míří do Lisabonu, Porta a populárního Algarve. Alentejo leží stranou toho hlavního zájmu. Tedy alespoň prozatím. Druhý největší portugalský hotelový řetězec, Vila Gale, nyní investuje v Elvas zhruba pět miliónů eur (127 miliónů korun) do přeměny bývalého kláštera na luxusní hotel.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Brzké ráno v Elvas

Na lukrativním místě v Elvas tak vznikne v budově ze 17. století luxusní čtyřhvězdičkový hotel, který bude mít zhruba 80 pokojů. Otevřen by měl být už v roce 2019.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Některé uličky Elvas jsou tak úzké, že stojí za to dopřát si i ptačí pohled na město.

„Jsme přesvědčeni, že až bude v Elvas kvalitní hotel, tak zde budou turisté rádi zůstávat,” uvedl Jorge Rebelo de Almeida, prezident společnosti Vila Gale, která získala státem vlastněnou budovu do 40letého pronájmu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na modrou a bílou nemají patent pouze v Řecku...

Rozhodně to však není tak, že byste zde neměli kde přespat. Zatím jde spíše o maličké rodinné penzionky, kdy jsou v domě třeba dva pokoje pro turisty, ale i to patří ke zdejší romantické atmosféře, kdy se skoro všichni místní znají a zdraví na ulici.

Hlavní sezóna zahřeje nejen u srdce

Teploty jsou tu vysoké celoročně - takový květen a červen či pozdní září a říjen se ale dají vysloveně doporučit. V létě se tu totiž rtuť v teploměrech často šplhá až přes 40 stupňů a statistiky mluví poměrně jasně - v srpnu zde nebývá ani jeden deštivý den. Pokud ovšem patříte mezi zaryté fanoušky tepla a potřebujete si vskutku prohřát kosti, nenajdete v Evropě mnoho míst, které budou větší sázkou na jistotu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Centrum města Elvas

Centrum města Elvas není velké. S trochou nadsázky se dá říci, že jej na kole projedete i za hodinku. Přesto je tu toho k vidění opravdu hodně zajímavého, což koneckonců UNESCO před šesti lety přidáním města na listinu světového dědictví potvrdilo. Opevnění města totiž patří k nejzachovalejším městským opevněním v Evropě vůbec. To tvoří jakousi hvězdu, která ochraňuje město ze všech směrů.

Foto: Municipality of Elvas

Pevnost Conde de Lippe či též Nossa Senhora da Graça leží kilometr severně od města Elvas.

I pokud ale nejste fanda hradeb, asi vás nemůže nefascinovat akvadukt Amoreira ze 16. století, který od pramene v Serra do Bispo až po městskou fontánu měří přibližně 7,5 kilometru. Jeho mohutné pilíře vytváří zejména při východu a západu slunce úchvatnou hru světla a stínů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Akvadukt Amoreira je jednou z dominant města Elvas, pochází ze 16. století.

Pokud si při svých cestách nenecháte ujít návštěvu unikátních architektonických kousků, měli byste rozhodně zavítat do kostelu Panny Marie Utěšitelky, který je značený cedulí „kostel Dominikánů”. Navenek nezajímavá budova totiž ve svém nitru ukrývá překvapení, které umí vyrazit dech i těm otrkanějším cestovatelům.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Zvenku je kostel Dominikánů vysloveně nenápadný...

Hned po vstupu do budovy vám bude jasné, že nejde o jen tak ledajaký kostel. Osmiúhelníkový tvar, malované sloupy a zejména obložení z tradičních portugalských glazovaných keramických kachliček azulejos, tvoří hypnotickou kombinaci.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

... ale uvnitř se nebudete stačit divit...

Kostel je postavený na místě templářské kaple, a pokud budete mít štěstí, najdete uvnitř i hlídače, který vám plynnou angličtinou řekne o kostele první poslední. Když budete mít pocit, že vám kostel svým způsobem připomíná mešitu, nebudete se svým úsudkem vůbec mimo. Maurské vlivy jsou totiž poměrně patrné a jen malý kousek od kostela stojí tzv. Arabská brána. Kostel je tak skutečně jedinečnou kombinací architektonických prvků a kultur Portugalska minulých stovek let.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

...kdo by ale tušil, že se za červenou oponou ukrývá tajná úniková chodba?

A když už se podíváte na vyhlídku města z vrcholku kostela a budete mít pocit, že jste viděli už úplně všechno, neodcházejte. Požádejte hlídače, zda by vám nemohl ukázat to nejúchvatnější tajemství tohoto kostela. Úniková chodba z kostela prý v historii zachránila nejeden lidský život. A jak už to tak u podobných chodeb bývá - ukryta byla na vskutku nápaditém místě...

Jak do Elvas?

Pokud nechcete trávit za volantem přibližně 26 hodin, tak je nejpraktičtější variantou letět do Lisabonu a následně si půjčit auto, kterým můžete pohodlně projezdit celý region Alentejo, který zatím většině turistů uniká. Do Lisabonu létají v letní sezóně 4x týdně ČSA. Linka je v provozu od 2. května do konce letní sezóny. Ceny jednosměrných letenek do Lisabonu začínají na 2749 Kč včetně letištních poplatků a tax.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám