Hlavní obsah

Petrohrad: honosný sen Petra Velikého

Novinky, VIPmag

Sídlo jménem Petrohrad bylo založeno na přání cara Petra I. Velikého v roce 1703. Záhy, v roce 1712, se stalo dokonce hlavním městem Ruska a zůstalo jím až do 20. století. Rozkládá se na březích řeky Něvy a je tvořeno více než 40 ostrovy, které spojuje 300 mostů. Kanály, které mezi ostrovy plynou daly Petrohradu jeho přízvisko "Benátky východu".

Foto: Profimedia.cz

Rusko je velkou zemí plnou kontrastů, patosu a historie. Ani Petrohrad není jiný.

Článek

Kromě mnoha historických památek a parků naleznete v Petrohradu také moderní hotely, restaurace a obchody. Pokud se do tohoto krásného města chystáte, zvolte si vhodnou roční dobu. Zima je kouzelná, pouze pokud ji máte skutečně rádi.

Vzhledem k tomu, že Petrohrad leží v podstatě na vodě a na úplné rovině, panuje zde v zimních měsících ruský mráz doprovázený vysokou vlhkostí a nepříjemným mrazivým větrem. Navíc je to období, kdy na ulicích nejvíce vynikne prach a špína.

Proti tomu jaro a léto jsou svěží a plné barev. Jsou to období nádherných zahrad a parků, které jsou inspirovány zahradami ve Versailles.

Katedrála sv. Izáka

Mezi mnoho památek, které by neměly uniknout vaší pozornosti patří například velkolepá Katedrála sv. Izáka. Je jednou z největších a nejvíce zdobených katedrál světa. Zlaté mozaiky uvnitř jsou stejně úchvatné jako pohled z ochozu na vršku kopule.

Katedrála sv. Izákafoto: Profimedia

Zimní palác ukrývá Ermitáž

Vaší pozornosti nesmí uniknout Zimní palác. Patří mezi nejkrásnější stavby města a je sídlem ohromné sbírky umění, Ermitáže. Uvnitř vás překvapí tuny mramoru z různých koutů světa, třpytící se zlato, nádherné dřevěné podlahy s ornamenty a samozřejmě umělecká díla. Zimní palác se do dějin zapsal i neblaze, útokem na něj začala Velká říjnová socialistická revoluce.

Zimní palác ukrývá Ermitážfoto: Profimedia

Křižník Aurora

S revolucí souvisí i další památka a tou je Aurora. Křižník, který starší generace znají více než dobře. Je ironií, že se tato loď účastnila tří válek, ale proslula pouze jediným výstřelem. Rána slepým nábojem totiž před více než osmdesáti lety odstartovala výše zmíněnou Velkou říjnovou revoluci.

Foto: Profimedia.cz

Křižník Aurora

Ostré lokty

K největším zážitkům v Petrohradu rozhodně patří návštěva metra. Architektura je zde šokující stejně jako davy valící se vestibulem. Přelidněné vagóny si ve špičce (ta je mimochodem po celý den) žádají ostré lokty, jinak se vám nepovede nastoupit ani vystoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám