Hlavní obsah

Peru po více než půl roce zpřístupní Machu Picchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sedmi měsících se v neděli v Peru znovu pro návštěvníky otevře dávné město Inků Machu Picchu, které bylo uzavřeno kvůli šíření koronaviru. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Machu Picchu se otevře po více než půl roce.

Článek

Kamenný komplex, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a který loni navštívilo na 1,5 milionu turistů, se zavřel veřejnosti v polovině března. Od roku 1948, kdy tato památka poprvé přivítala turisty, bylo Machu Picchu nepřístupné teprve podruhé. Poprvé to bylo v roce 2010, když sesuvy půdy poničily místní železniční trať.

Machu Picchu otevřelo pro jediného turistu. Na návštěvu čekal přes půl roku

Cestování

Od neděle bude do komplexu denně vpouštěno 675 návštěvníků, řekl agentuře AP ředitel místního archeologického parku José Bastante. „V souladu s opatřeními jsme omezili návštěvnost na 30 procent,” dodal.

Dětem vstup zakázán

Před vstupem do komplexu bude příchozím měřena teplota, budou také muset mít nasazenou roušku a udržovat dvoumetrové rozestupy. Skupiny smějí být maximálně osmičlenné, včetně průvodce. Dětem mladším 12 let nebude vstup povolen.

Otevření Machu Picchu po koronavirové přestávce se plánovalo už od července, kvůli špatné epidemické situaci v zemi ale zůstalo zavřené. V Peru, které má asi 33 milionů obyvatel, se od začátku epidemie potvrdilo více než 890 tisíc nakažených koronavirem. Úmrtí spojených s covidem-19 eviduje Peru 34 197.

Machu Picchu leží asi 100 kilometrů od někdejšího hlavního města incké říše Cuzka v nadmořské výšce asi 2400 metrů nad kaňonem řeky Urubamba. Pozůstatky města vystavěného z přesně opracovaných kvádrů bez pojiva navštívilo před pandemií na 2500 lidí denně, v sezoně i 4500.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám