Hlavní obsah

Paprsek hotelu v Las Vegas je nejsilnější na světě, ekologové skřípou zuby

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Luxor mají cestovatelé spojený v naprosté většině s Egyptem. Jenže kde jinde, než v americkém Las Vegas, kde se objevují repliky staveb z celého světa, by se měla vyskytnout pyramida. Ačkoliv něco společného egyptský Luxor a Las Vegas mají, jejich bezprostředním sousedem je poušť. Americký hotel má však něco, co byste v Egyptě hledali marně. Nejsilnější paprsek na světě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Lasvegaský hotel Luxor je celý stylizovaný do egyptského stylu.

Článek

Americké Las Vegas má několik dominant. Jmenujme například Eiffelovu věž u hotelu Paris, vyhlídkovou věž patřící k hotelu Stratosphere, fontány hotelu Bellagio či paprsek na špici pyramidy hotelu Luxor. Právě tento paprsek je jednou z nejzajímavějších věcí, které ve Vegas můžete spatřit. Proč? Jeho parametry jsou totiž rekordní.

Foto: Jakub Kynčl

Světlo z pyramidy je vidět prý i z vesmíru.

Paprsek mířící vzhůru k nebi má neskutečnou svítivost 42,3 miliard kandel, což jej činí nejsilnějším paprskem na světě. K jeho vytvoření byla použita počítačem navržená zakroucená zrcadla, která sbírají světlo z 39 xenonových lamp a soustřeďují jej do jednoho silného paprsku, který je podle mluvčího hotelu vidět ještě 16 kilometrů nad zemským povrchem.

Vidět je až z Los Angeles

Při jedné jasné noci se potvrdilo, že mohou paprsek spatřit piloti letadel až ze vzdálenosti 443 kilometrů. Tedy paprsek z Las Vegas je vidět až do Los Angeles. Takové světlo ale něco stojí. A není to málo. Každá z 39 lamp stojí zhruba 23 tisíc korun a cena hodinového "provozu" tohoto paprsku je 51 dolarů, tedy bezmála tisíc korun. Z toho jen 385 korun stojí samotná spotřeba elektrického proudu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hotel Luxor patří v Las Vegas k oblíbeným hotelům.

Paprsek bez potíží funguje od roku 1993, kdy hotel otevřel své brány prvním hostům. Několikrát do roka je vypnut na den až dva, kdy se očišťují světla a vyměňují žárovky. Jako orientační bod funguje výborně nejen pro ty, kteří se čerstvě přistěhovali do Las Vegas, ale i pro piloty. Je dokonce zařazen mezi jejich oficiální orientační body.

V době, kdy se po celém světě pracuje na technologiích, které mají spotřebu elektrického proudu co nejvíce snižovat, se však zdá podobná okrasa jako více než zbytečná. A navíc, ptactvo, které do paprsku vlétne, je prý silně dezorientované. Marně se však ozývají lidé z celých Spojených států a vyzývají hotel, aby zanechal plýtvání elektrickým proudem. Paprsek bude ale svítit i nadále...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám