Hlavní obsah

Pannonhalma: Stařičký klenot Maďarska

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klášterní komplex v Pannonhalmě je tak trochu utajenou pýchou Maďarska. Jen několikatisícovou obec vyhledávají turisté proto, aby nasáli jedinečnou atmosféru místa, které bylo už téměř před dvaceti lety zapsáno na seznamu UNESCO.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Klášterní areál je obehnaný vysokou zdí.

Článek

Na kopci svatého Martina se rozprostírá stejnojmenné benediktinské opatství. Když máte štěstí na počasí a dorazíte sem za slunečného dne, bílé stavby vyloženě září. Klášterní komplex s vyčnívající věží je vidět na kilometry daleko, čímž dominuje zdejší krajině.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Klášter při cestě kolem Pannonhalmy opravdu nepřehlédnete.

Klášterní komplex byl v roce 1996, kdy slavil výročí 1000 let od založení, zapsán na seznam UNESCO. V tomtéž roce ho navíc navštívil také papež Jan Pavel II. O čtyři roky později uvítala Pannonhalma také dalajlámu.

Na planetě knih

Mniši žijící v opatství obhospodařují zdejší vinice. Funguje tady také prestižní internátní gymnázium. Klášterní areál, na kterém je díky několika přestavbám patrných hned několik architektonických slohů, je proslulý také díky své knihovně.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Stavby prošly několika přestavbami a rekonstrukcemi.

V té je několik set tisíc knih a důležitých historických listin. Jedná se o jednu z nejrozsáhlejších církevních sbírek v Evropě. Celkově patří knihovna k největším na světě.

„Procházejte se tu v tichosti,“ vyzývá nás průvodce ještě dříve, než nás pustí dovnitř. Ani by to nemusel říkat, protože člověk tady na chvíli tak či tak oněmí úžasem.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Gigantická knihovna v klášterním areálu

Ke stropu vzhlížíme skoro jako k nebi – tak vysoko je. Připadám si jako mravenec. Všichni se tu ukázněně procházíme úplně mlčky. Zdi lemují v přízemí i v patře vysoké regály narvané knihami. Stojí tu také vitríny s významnými dokumenty.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Vůbec v celém klášterním komplexu je ničím nerušený klid. Majestátní budovy motivují k rozjímání a zasazené do bujné přírody působí snad až harmonicky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám