Hlavní obsah

Památkou roku se v Libereckém kraji stala roubenka s moderní novostavbou

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem soutěže Památka roku, kterou letos už popáté vyhlásil Liberecký kraj, se stalo nové sídlo sklářské společnosti Lasvit na Palackého náměstí v Novém Boru. Porota ocenila to, jak architekti dokázali skloubit obnovu památkově chráněných roubenek s novostavbou.

Foto: Krajský úřad Libereckého kraje

Nové sídlo Lasvitu na Palackého náměstí v Novém Boru

Článek

„Nešlo nám o to postavit jen sídlo společnosti, ale posílit povědomí o sklářském řemesle ve městě, ze kterého před mnoha staletími vzešlo,“ reagoval na vítězství v soutěži jednatel Lasvitu Martin Šikola.

Sídlo firmy vzniklo obnovou dvou roubených sklářských domů z roku 1790 tradičními postupy a výstavbou nové budovy se skleněným pláštěm připomínajícím břidlicovou krytinu.

Známý kamenný most v Rabštejně má za sebou náročnou rekonstrukci

Cestování

Podobu komplexu budov vymyslelo studio OV-A architektů Štěpána Valoucha a Jiřího Opočenského. Architekti důsledně dbali na zachování rázu obou historických budov. Ty se ve spolupráci s Národním památkovým ústavem rekonstruovaly čtyři roky.

„Zachovány tak zůstaly například vchodové dveře, které dostaly jen speciální kování ve tvaru loga naší společnosti. Uvnitř budov je také použita na několika místech hliněná omítka, která byla pro stavby dané doby tradiční,“ popsala mluvčí Lasvitu Anna Barochová.

Skleněný dům je novou dominantou náměstí v Novém Boru

Tipy a trendy

Studna uprostřed kanceláře

Zajímavostí jednoho z domů je dvacet metrů hluboká studna, která se nachází přímo uprostřed jedné z kanceláří.

„Skrze skleněný poklop lze nahlédnout na dno roky nepoužívané studny, kterou stavební firma odhalila až při rekonstrukci. V původní dokumentaci o ní nebyla ani zmínka,“ upozornila Anna Barochová.

Kromě sídla Lasvitu se o cenu Památka roku ucházelo ještě pět dalších projektů, například úpravy zámku v Doksech, obnovy fasády a zasedacích sálů radnice v Jablonci nad Nisou nebo rekonstrukce Kittelova domu na Krásné u Pěnčína.

Zámek Račice otevře poprvé pro turisty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám