Hlavní obsah

Pákistánské pohřebiště lodí je místem zmaru

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do unaveného obličeje jim pálí slunce, ruce plné mozolů i šrámů se nezastaví a uši jen těžko stihnou ocenit uklidňující šumění moře. Na písečné pláži Gadani v Pákistánu muži dřou za mizernou almužnu za rozebírání vysloužilých lodí. Někteří tu umírají.

BEZ KOMENTÁŘE: Pohled na pobřeží Gadani připomíná ďáblovu dílnu

 
Článek

Pákistánští dělníci, tvrdě pracující na pláži Gadani na samém jihu Pákistánu, ročně rozeberou asi 100 lodí, z nichž se vyprodukují tisíce tun oceli. Ta se posléze využije na stavební stroje, trubky a další zařízení. Také tu dochází k přečerpávání ropy z tankerů do barelů, v nichž je následně přepravována a prodávána.

Foto: Profimedia.cz

Postavy dělníků se v nekonečných tunách zrezivělých lodních trupů na první pohled ztrácejí.

Nikdy nekončící, namáhavá a špinavá práce stojí některé zdejší dělníky život, jiní tu přijdou k úrazům, jako jsou zlomené končetiny či natrhnuté svaly. A to vše za pouhých 2,25 liber na den, jak píše britský deník Daily Mail. V přepočtu taková částka vychází na zhruba 69 korun. Chudí obyvatelé okolních slumů jsou však i za bídně placenou práci vděční. V některých rodinách se dědí ze stárnoucího otce na produktivní syny.

Foto: Profimedia.cz

Dělníci mají pauzu na jídlo.

Při krátké pauze se bosí dělníci posadí na zaprášené koberce a posilní se lehkým obědem. Pak už je čas znovu vyrazit do práce - brousit, sekat, odšroubovávat, rozebírat a tahat. Polevit nelze, protože o pracovní místa je na tomto ponurém pákistánském pobřeží velký zájem.

Zaostřeno na Pákistán

Je domovem asi 158 miliónů lidí.

Platí se tu pákistánskou rupií.

S téměř 13 milióny obyvatel je největším městem Karáčí na jihu země.

Metropolí Pákistánu je severně položený Islámábád.

Sever země zdobí Himaláje. Nejvyšší horou státu je K2 (Čhogori) dosahující výšky 8611 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám