Hlavní obsah

Osvěžující výlet do největší ledové jeskyně světa

Novinky, Klára Fischleinová

Pokud už máte plné zuby sluníčka a úmorných letních pařáků, zajeďte se zchladit k rakouským sousedům. Pohoří Tennengebirge kraluje nad městečkem Werfen v Salcbursku největší ledová jeskyně světa — Eisriesenwelt. Tady horko zcela jistě nehrozí.

BEZ KOMENTÁŘE: Obří ledová jeskyně v Rakousku

 
Článek

V ruce lampa, na ramenou zimní bunda a na nohách pevně zašněrované pohorky — tak vypadá ideálně vybavený cestovatel mířící na prohlídku největší ledové jeskyně světa umístěné asi 40 kilometrů jižně od rakouského Salcburku.

Vchod do útrob jeskyně Eisriesenwelt se nachází ve výšce asi 1641 metrů nad mořem. Celkově se jeskyně rozpíná ve výšce 1400 až 2000 metrů nad mořem.

Foto: Profimedia.cz

Některé prostory ledové jeskyně Eisriesenwelt jsou jako jedna velká skluzavka.

Mrazivý labyrint jeskynních chodeb a komor se táhne v délce zhruba 42 kilometrů. Turisté tu musejí zdolat přibližně 1400 schodů a počítat s tím, že při prohlídce, která trvá něco přes hodinu, mohou pořádně vymrznout. Teplota tu celoročně kolísá okolo bodu mrazu.

Kdo by z profesionálních fotografií čekal, že uvidí v jeskyni trvale nasvícené ledové útvary, mohl by být zklamán. Dlouhodobé nasvěcování by totiž způsobilo růst zelených řas, které by narušovaly přirozenou výzdobu prostor. A tak si návštěvníci na ledovou expozici musejí posvítit sami.

Foto: Profimedia.cz

Oči turistů si v největší ledové jeskyni světa musejí přivyknout na tmu a šero.

Obrovskou ledovou jeskyni objevil v pohoří Tennengebirge, konkrétně v nitru hory Hochkogel, roku 1879 salcburský přírodovědec Anton von Posselt Czorich. V první polovině 20. století se stalo toto místo chráněnou přírodní památkou. Dnes se jeskyně díky své jedinečnosti těší více než velkému zájmu turistů. Místní parkoviště i lanovka chvílemi až praskají ve švech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám