Hlavní obsah

Ostrůvek Ameland je jako z obrázkových knížek nebo romantických filmů

Novinky, Klára Fischleinová

Nizozemský ostrůvek Ameland je jako stvořený k dlouhým romantickým procházkám po pláži. Kdo sentimentu neholduje, může vyrazit na obhlídku zdejší krajiny na kole. Ostrov je totiž prošpikovaný 90 kilometry udržovaných cyklostezek. Co nabídnout mají i místní obchůdky a restaurace.

Foto: Profimedia.cz

Na Amelandu je kromě písčitých pláží také velké množství zeleně.

Článek

Dlouhý 25 a široký čtyři kilometry – takovou rozlohu má ostrov Ameland, kde je na malém prostoru obrovské množství zastávek, které by turisté neměli minout. Místní panenská krajina vybízí k nejedné celodenní procházce.

Kromě otrlejších otužilců se tu v moři nevykoupete, přesto návštěvy zdejších pláží patří k turistickým samozřejmostem. Není divu, scenérie přírody tohoto ostrova je až pohádkově úchvatná.

Ve čtyřech vesničkách Hollum, Ballum, Nes a Buren, které jsou domovem pro zhruba 3500 obyvatel Amelandu, lze nahlédnou do nitra kultury i historie ostrova. Při pohledu na architekturu má návštěvník pocit, jako by se vrátil v čase.

Foto: Profimedia.cz

Čtyři malebné vesničky (na snímku Nes) ostrůvku Ameland jsou ukázkou historické architektury i místní kultury.

Čas se tady před desítkami let opravdu tak trochu zastavil. Právě proto je tenhle malý ostrůvek ležící v Severním moři tolik osobitý a charismatický. V zimě se tu teploty pohybují okolo bodu mrazu, stejně jako u nás. Na výlety, ať už pěší nebo cyklistické, je tedy ideální období jaro-podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám