Hlavní obsah

Osm z deseti nejhorších letišť světa je v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská letiště v mezinárodním hodnocení značně pohořela. Podle aktuálního žebříčku společnosti AirHelp se totiž osm z deseti nejhorších letišť světa nachází právě na starém kontinentu. Na úplně spodní příčce stanulo letiště v Lisabonu, o něco výše jsou letiště Eindhoven v Nizozemsku, Mezinárodní letiště Malta či Manchester.

Foto: Profimedia.cz

Letiště v Lisabonu skončilo na posledním místě.

Článek

Německá společnost AirHelp hodnotila u každého letiště tři klíčové faktory, a to dochvilnost, kvalitu služeb a nabídku restaurací a obchodů.

Lisabonské letiště sečtením těchto kritérií získalo pouze 5,76 bodu, ačkoli za servis či nabídku obchodů obdrželo 7,3 a 7,4 bodu. Konkurenční společnost Skytrax letiště ohodnotila třemi z deseti bodů, cestující si podle serveru Business Insider často stěžují na dlouhé fronty u pasové kontroly.

Letecká doprava se do normálu nevrátí ještě dva roky

Cestování

V desítce nejhorších letišť figurují také letiště Londýn Gatwick, Porto, Paříž-Orly či Manchester. Jedinými neevropskými letišti na spodních pozicích jsou Letiště Billyho Bishopa Toronto City v Kanadě a Mezinárodní letiště Kuvajt.

Nejlepší mají v Kataru

Naopak nejlépe hodnocenými letišti jsou Mezinárodní letiště Dauhá Hamad v Kataru, Mezinárodní letiště Tokio Haneda, třetí příčku má Mezinárodní letiště Athény. První z letišť má skóre 8,39 bodu, další dvě mají 8,38 bodu. Například singapurské Changi, které několikrát získalo prvenství v cenách portálu Skytrax, je sedmé, ale za hodnocení kvality služeb získalo 9,2 bodu, což je vůbec nejvyšší hodnocení v žebříčku.

Nejlepším letištěm se může pyšnit katarské Dauhá. Jeho vzhled má připomínat mořské vlny a písečné duny.

V hodnocení celkem 132 světových letišť zcela chybí třeba pražské Letiště Václava Havla. Jsou v něm však některá menší letiště, například v Portu či Bergenu. Žebříček je založen na tvrdých datech, ale i anketách.

10 nejhorších letišť světa
123. Letiště Londýn-Gatwick, Velká Británie
124. Letiště Billyho Bishopa Toronto City, Kanada
125. Letiště Porto, Portugalsko
126. Letiště Paříž-Orly, Francie
127. Letiště Manchester, Velká Británie
128. Mezinárodní letiště Malta
129. Mezinárodní letiště Bukurešť-Otopeni, Rumunsko
130. Letiště Eindhoven, Nizozemsko
131. Mezinárodní letiště Kuvajt
132. Letiště Lisabon-Portela, Portugalsko
Zdroj: AirHelp

Reklama

Výběr článků

Načítám