Hlavní obsah

Opuštěný zábavní park se proměnil v útočiště duchů

Novinky, jky

Kus historie má za sebou kansaský zábavní park Joyland. Založil jej v roce 1933 podnikatel Lester Ottaway se svými dvěma syny. Ač měl nejdříve sloužit jen jako domov pro jejich miniaturu klasické lokomotivy, která byla součástí jiného zábavního parku, který byl zrušen, vše se změnilo a z jedné trati pro miniaturní vláček se stal zábavní park.

BEZ KOMENTÁŘE: Opuštěný zábavní park se proměnil v útočiště duchů

 
Článek

Je to smutný pohled, který dost dobře ani nemůže interpretovat to, jak se v zábavním parku Joyland lidé bavili po desítky let. Když se počátkem 70. let bratři Ottawayové rozhodli rodinný podnik prodat, prodali jej Stanleymu a Margaret Nelsonovým, kteří poháněli zábavní park svým nadšením po více než tři desítky let.

Stanley, který zemřel před čtyřmi lety, byl mozkem celého parku a spolu se svou ženou navrhl a nechal sestrojit většinu atrakcí, které sem přiváděly návštěvníky ze širokého okolí. Jenže ani velké nadšení nestačilo k tomu, aby zvládli zábavní park ochránit od krachu v roce 2004, kdy se dostali do ekonomických potíží.

Definitivní konec

V roce 2006 si ještě park pronajala jedna firma ze Seattlu ve snaze obnovit jeho část a znovu jej otevřít, nicméně nakonec jej pro další sezónu vůbec neotevřela. Od roku 2006 tedy slavný zábavní park už jen chátrá. A mohou za to ze značné části i vandalové a zloději. Většina budov je pomalována nejrůznějšími graffiti a známá značka z vrcholku horské dráhy byla odcizena.

„Člověk aby se tam po večerech bál. Když se vítr prohání mezi tím, co z atrakcí zbylo, jde z toho mráz po zádech. Z jednoho z nejzábavnějších míst USA se stalo jedno z nejstrašlivějších,” tvrdí na cestovatelském fóru Lonely Planet jeden z místních.

V roce 2012 poškodil park požár, přičemž policie došla k závěru, že šlo nejspíše o žhářství. Viník však nebyl dohledán. Jasným znamením, že se park sune do chřtánu zapomnění, se všem dostalo v červnu 2014, kdy bylo odstraněno hlavní logo zábavního parku z parkoviště. To bude zrenovováno a pravděpodobně někde v Kansasu vystaveno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám