Hlavní obsah

Omezený provoz vodě v lomu u Mikulova prospěl

Právo, miv
Mikulov

Lom Janičův vrch v Mikulově na Břeclavsku se vrací do původního stavu, v jakém byl, než se stal cílem masových nájezdů koupání chtivých davů. Regulace návštěvnosti přinesla úspěch. Nutno ale říci, že o zlepšení se postarala i sama příroda.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Pálava v Mikulově Jiří Kmet ukazuje vodu v lomu, letos je znovu průzračná.

Článek

„Na zlepšení se podepsalo deštivé a chladné jaro. Kvalitě vody prospělo. Navíc se ve vodě zmenšilo množství živin. Od roku 2006, kdy v podstatě skončilo zaplavování původního lomu vodou, jej lidé několik let živelně zarybňovali. Tomu jsme udělali v roce 2013 přítrž. Spolu s Moravským rybářským svazem stav hlídáme. Vypustili jsme dravé ryby. Likvidují ty, které se živily zooplanktonem. Zooplankton je základem pro udržení průhlednosti vody, potravou malých vodních organismů je fytoplankton, který má nízkou průhlednost ve velké míře na svědomí,“ uvedl vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Pálava v Mikulově Jiří Kmet.

Vedro zkazilo vodu v Máchově jezeře i na Lipně, v Podolsku na Orlíku dokonce zakázali koupání

Domácí

Další, co zlepšilo stav vody, je od začátku prázdnin zavedené omezení návštěvnosti. Namísto mnoha stovek lidí, kteří byli najednou v lomu v minulých letech, jich tam smí být dnes přesně jedno sto. Za počet ručí nájemkyně, která musela zajistit i další.

Zejména sociální zařízení, aby lom nebyl současně i septikem. Čtyři záchodky a převlékárna posunuly návštěvnický komfort do jiného rozměru a současně chrání kvalitu vody. Hladina je prostá filmu z opalovacích krémů a prostředků, nájemkyně lidem nabízí ošetření pokožky odbouratelnými přípravky. V lomu je zákaz kouření a nájemce zajišťuje úklid.

„Ukázalo se, že sto lidí je současně i optimem, co se týká parkovacích kapacit u lomu. Auta se tam akorát vejdou, nestojí v okolí.“
Vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Pálava v Mikulově Jiří Kmet

„Ukázalo se, že sto lidí je současně i optimem, co se týká parkovacích kapacit u lomu. Auta se tam akorát vejdou, nestojí v okolí. Oproti loňsku tudy projede kombajn na sečení obilí v okolí. Pochopitelně jsou spokojeni i lidé ze severní části města, návštěvníci lomu jim byli schopni zaparkovat před vjezdy do domů,“ říká Kmet.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Pálava v Mikulově Jiří Kmet ukazuje jednu z vypuštěných dravých ryb, které pomáhají regulovat rybí populaci v lomu.

Dotázal se i městské policie, na srovnání počtu dopravních přestupků v prostoru před lomem z loňského a letošního července. Z loňských pětačtyřiceti je letos osm. „My to jednoznačně vítáme. Chytili to za správný konec a práce v lomu nám ubylo,“ potvrdil velitel Městské policie v Mikulově Jiří Hamerník.

Výsledkem všech vlivů – počasí, likvidace nevhodných ryb i regulace návštěvnosti – je výrazné zlepšení průzračnosti vody. „Vloni v tuto dobu byla voda průzračná do hloubky dvou až dvou a půl metru. Teď jsme průhlednost měřili a je to osm metrů. Voda je tedy nejprůzračnější od roku 2008,“ řekl Kmet.

Koupaliště v obležení, voda dobrá

Domácí

Omezení provozu lomu ochránci přírody zveřejnili v předstihu před prázdninami. Zavedení vstupného, ze kterého nájemce hradí úklid, provoz mobilních toalet a další, někteří kritizovali. Většina místních krok, který míří k záchraně lomu, vítá. Stokoruna vstupného je neodradila. Stává se, že lidé čekají, až někdo z odejde, aby bylo možné vpustit další.

„Převládají kladné reakce. Mikulovští po řešení neutěšené situace volali, lom jim není lhostejný,“ dodal Kmet.

Reklama

Výběr článků

Načítám