Hlavní obsah

Olomoucká Veteran arena vystaví velkou kolekci historických radiopřijímačů

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Na 600 historických exponátů amerických a evropských radiopřijímačů a gramofonů, které byly zapůjčeny ze soukromých sbírek, bude poprvé v tomto rozsahu vystaveno v České republice. Lidé je budou moci spatřit už od příštího týdne v olomoucké Veteran areně.

Foto: Archiv Veteran arena

Návštěvníci budou moci v rámci nové expozice areny spatřit stovky starých radiopřijímačů.

Článek

„Mezi vzácnými exempláři je i jedna z prvních verzí rádií Atwater Kent 10C z roku 1924 ještě s trychtýřovým reproduktorem, známým z počátků výroby fonografů či gramofonů. Také budou k vidění další technické rarity jako americké, takzvané farmářské, radiopřijímače nebo unikátní skříňové radiogramofony. V neposlední řadě nechybí náš, cenami ověnčený, radiopřijímač Talisman,“ řekl Právu Michal Konečný z Veteran areny.

Foto: Archiv Veteran arena

Na výstavě nebudou chybět ani historické gramofony.

Na výstavě, která je za poslední desetiletí největší v České republice, budou podle něj k vidění i jedny z prvních verzí amerických gramofonů na kliku či pozdější elektrické a nebude chybět ani slavný Edisonův fonograf.

Pořadatelé této ojedinělé výstavy se nezaměřili jen na americké teritorium, ale chtěli v rámci výstavy nabídnout též průřez evropskou a československou rádio historií. Návštěvníci tak budou mít možnost srovnání jak produkce jednotlivých výrobců, tak i úrovně designu mezi Evropou a Amerikou.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Automobily mimo jiné z předválečného období Československa nabízí Veteran arena ke zhlédnutí ve stálé expozici.

„Pokud jde o Československo, je na výstavě zastoupena řada přístrojů dokumentujících alespoň zčásti velký počet firem, které se v předválečné republice zabývaly výrobou rozhlasových přijímačů. Mezi nimi nechybí přístroje z poválečné éry z rozsáhlého výrobního programu koncernu TESLA, svého času jednoho z největších evropských výrobců sdělovací techniky,“ uvedl Konečný.

Mezi několika stovkami exponátů bude možno najít i vysloveně technické rarity. Patří k nim mimo jiné reproduktor radiopřijímače z období 2. světové války, který byl na příkaz tehdejší německé vlády – jako lidový přístroj – hromadně vyráběn řadou německých firem. K jeho zvláštnostem patřil lisovaný papírový koš reproduktoru tehdy vzhledem k nedostatku kovů zhotovený z tvrzeného papíru. Měl též pertinaxové šasi.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Až do konce letošního listopadu bude v olomoucké Veteran areně instalována expozice historických telefonů z průřezu dlouhých 90 let závěru 19. až do konce 20. století.

Veteran arena v Olomouci byla otevřena v polovině května 2010. Od té doby ji navštívilo zhruba 63 tisíc lidí. Kromě stálé výstavy historických automobilů a motocyklů, která obsahuje přibližně 160 exponátů, tu mohou návštěvníci až do konce letošního listopadu spatřit i expozici historických telefonů z let 1890 až 1980. V současnosti největší výstava svého druhu v České republice jich obsahuje přes čtyři sta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám