Hlavní obsah

Ocet balsamico už nebude výlučně spjatý s Modenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Označení „balsamico”, které se do češtiny převádí obvykle ve spojení s octem jako balzámový, balzamikový či balzamický, lze používat i ve spojení s octy či ochucovadly, které nepocházejí z oblasti severoitalského města Modeny. Rozhodl tak Soudní dvůr Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že slova aceto i balsamico se mohou volně používat i na výrobky mimo Modenu.

Článek

Od roku 2009 až dosud byl ocet balsamico z Modeny (Aceto balsamico di Modena) produktem se zeměpisným označením a mohli ho používat jen producenti z tohoto kraje. Producenti z oblasti se snažili zabránit tomu, aby jejich němečtí konkurenti používali označení „balsamico” anebo „deutsche balsamico”.

Německý soud se kvůli věci obrátil na Soudní dvůr Evropské unie. Ten ve středu rozhodl, že ochrana zeměpisného označení se nemůže vztahovat na slova, která s geografií nesouvisí, a slova „aceto” i „balsamico” se proto mohou volně používat, přičemž to druhé z nich odkazuje na ocet s nasládlou chutí.

Ocet balsamico se vyrábí ze zahušťovaného moštu hroznů odrůdy Trebbiano, svou specifickou chuť získává díky několikaletému zrání v dubových sudech.

Reklama

Související témata:
Balzamiko

Výběr článků

Načítám