Hlavní obsah

Obří zábavní Disneyland na Floridě byl otevřen před 50 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před 50 lety, tedy 1. října 1971, poprvé otevřel své brány návštěvníkům floridský Walt Disney World (WDW). Jde o druhý nejstarší zábavní park pod hlavičkou společnosti Disney, do kterého mohli milovníci animovaných postaviček myšáka Mickeyho či kačera Donalda, zavítat. Toto obří centrum se stalo mekkou turistů z celého světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Disney World slaví 50 letVideo: Reuters

 
Článek

Svou rozlohou 101 kilometrů čtverečních je WDW největší a nejnavštěvovanější rekreační oblastí na světě. Nachází se v obci Bay Lake na Floridě v USA u města Orlando.

Jeho výstavba byla zahájena v roce 1967, krátce po smrti Walta Disneye. Byl otevřen s tematickým parkem Magic Kingdom, dnes se tu nacházejí další tři zábavní parky, Epcot, Disney's Hollywood Studios a Disney's Animal Kingdom. A dále dva vodní parky, 27 tematických hotelů plus devět dalších, několik golfových hřišť a velké množství dalších atrakcí, včetně dvou nákupních center.

Foto: Profimedia.cz

Walt Disney se otevření parku nedožil. V pozadí za jeho sochou je k vidění patrně nejznámější symbol zábavního parku, Popelčin zámek.

V červnu 2010 otevřel park speciální komplex pro psy a kočky. Na ploše 4600 čtverečních metrů vnitřních i vnějších prostor se nacházejí běhací dráhy, místa na hraní a pochopitelně pokoje, které pojmou až 270 psů a 30 koček, nemluvě o „kapesních mazlíčcích” jako jsou křečci, morčata, králíčci či fretky.

Pro zvířata, která milují komfort, jsou tu čtyři VIP apartmány s televizí, polohovatelnou postelí a soukromým venkovním dvorečkem. Využít mohou vodní park (ten je ovšem jen pro psy), kadeřnický salón, ortopedická lůžka a dopřát si laskominy včetně zmrzliny či tuňáka servírovaného na sušence.

Mířilo tam skoro 60 milionů lidí

V roce 2018 byl Walt Disney World nejnavštěvovanějším zábavním centrem na světě, s průměrnou roční návštěvností víc než 58 milionů lidí. Vloni ovšem musel propustit 6500 zaměstnanců kvůli pandemii koronaviru a po opětovném otevření fungovalo jen 25 procent jeho celkové kapacity. V loňském roce se tu také v místním sportovním komplexu hrál v uzavřené „bublině” turnaj americké basketbalové soutěže NBA.

Foto: Profimedia.cz

Na myšáka Mickeyho a jeho parťačku Minnie tu narazíte na každém kroku.

Původní Disneyland byl otevřen v roce 1955 v kalifornském Anaheimu. Je také jediným z impéria, který byl postaven pod přímou taktovkou „otce zakladatele”, amerického kreslíře, filmaře a podnikatele Walta Disneyho.

První licencovaný Disneyland mimo Spojené státy vyrostl v roce 1983 v japonském Tokiu, další byl otevřen v roce 1992 v Paříži. Od září 2005 funguje toto zábavní centrum v Hongkongu a první Disneyland v pevninské Číně byl vybudován v Šanghaji v roce 2016.

Zábavní park začal vážit návštěvníky před vstupem na atrakce. Ponižující, tvrdí lidé

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám