Hlavní obsah

Obří turbulence postihly lety do Hongkongu, letadla se propadala o desítky metrů

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hong Kong

Čtyři desítky lidí se zranily v pátek ráno při řádění tropické bouře Kong-rey na letu společnosti Thai Airways z Bangkoku do Hongkongu. Ze zhruba 500 pasažérů Airbusu A380 bylo 39 lidí zraněno. A nešlo o jediný takto postižený let.

Foto: Profimedia.cz

Letoun Airbus A340-600 společnosti Thai Airlines.

Článek

Manažer aerolinek Thai Airways uvedl, že se během turbulencí při klesání směrem k cílovému letišti zranili nejen pasažéři, ale i členové posádky. Zranění byli rozvezeni do tří nemocnic nacházejících se v okolí.

Místní přepravce Hong Kong Airlines taktéž informoval o problémech. Tři pasažéři a tři členové posádky se zranili, když letadlo směřující z thajského Phuketu do Hongkongu zasáhly v blízkosti města „náhlé turbulence”. Letadlo prý přistálo bezpečně a všech šest osob již opustilo nemocnici.

Turbulence jsou nejčastější příčinou zranění pasažérů letadel po celém světě. I tak je ale skutečností, že podobné extrémní turbulence jsou relativně vzácné.

„Letecké posádky po celém světě sdílí zavedenou klasifikaci turbulenci. Rozlišují lehké, střední a silné. Ty silné jsou extrémně vzácné. Za svou leteckou kariéru mám nalétáno přes 10 000 hodin a opravdu silné turbulence jsem zažil jen asi pět minut. Je to opravdu nepříjemné, ale nikoliv nebezpečné. Letadlo se může náhle propadat či stoupat až o 30 metrů, ale nikoliv o stovky metrů, jak lidé často říkají,” uvedl pro Telegraph pilot společnosti British Airways s uklidňujícím jménem Steve Allright.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám