Hlavní obsah

Obří strom v Thajsku se stal turistickým hitem. Vrhá stín o rozloze 1600 metrů čtverečních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na výšku měří 20 metrů a jeho kmen má v obvodu 15 metrů. Gigantický strom z rodu albízie se před několika lety stal turistickým hitem thajské provincie Kanchanaburi. Jeho obdivuhodné rozměry táhnou návštěvníky dodnes, pod jeho mohutnými větvemi si mnozí dělají piknik nebo se jen schovávají před sluníčkem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vzrostlý strom zakrývá plochu 1600 metrů čtverečníchVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Strom z rodu albízie zvaný Samanea saman je podle odhadů starý přes sto let, píše agentura Newsflare. Poprvé se stal turistickým tahákem kolem roku 2018, kdy se jeho snímky objevily na sociálních sítích.

A není se čemu divit, protože jeho rozměry jsou skutečně úctyhodné. Větve se klenou do šířky takřka 26 metrů a během parných dní nabízí strom kýžený únik před sluncem. Vrhá totiž stín o rozloze až 1600 metrů čtverečních. I proto jde o oblíbené místo, kde si lidé dělají pikniky.

Není původním druhem

V minulosti stál strom volně zasazen do krajiny. Patrně kvůli množství turistů, kteří ho navštěvovali, kolem něj vyrostl dřevěný chodníček, aby se návštěvníci nemohli přiblížit až k jeho kmeni.

Strom Samanea saman není v Thajsku původním druhem, pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Hojně se ovšem rozšířil právě do jihovýchodní Asie, ale i do Tichomoří. Najít ho lze také na Havaji. Přezdívá se mu mimo jiné dešťový strom, protože se mu před deštěm složí listy. Uzavírají se ale také před západem slunce.

Někdy může dorůst ještě do větších rozměrů, než zaznamenali v Thajsku. Na výšku to může být až 25 metrů s průměrem koruny až 30 metrů.

Thajsko znovu zpřísnilo karanténu pro turisty

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám