Hlavní obsah

Oblohu do 20 let zaplní dvojnásobné množství letadel

Novinky, mšv

Počet letadel, která budou křižovat oblohu, se během dalších 20 let více než zdvojnásobí. Do roku 2038 má flotila osobních i nákladních letounů vzrůst ze současných 23 tisíc na téměř 48 tisíc. Ve své předpovědi to uvádí společnost Airbus. Situace povede k potřebě přijmout například více než půl milionu pilotů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ze současných strojů bude v provozu pouze 8470, nových přibude 39 210. Podle společnosti Airbus povede obnova flotily nejnovější generací palivově úsporných letadel k postupné dekarbonizaci. Zároveň bude propojeno více lidí po celém světě. Provoz má každoročně narůstat o 4,3 procenta.

Letecká doprava odolává ekonomickým šokům a od roku 2000 se její objem více než zdvojnásobil. Stále více hraje klíčovou roli při propojování velkých populačních center, zejména na rozvíjejících se trzích, kde patří sklon k cestování letadlem mezi nejvyšší na světě, jelikož vysoké náklady nebo nevhodné geografické podmínky znemožňují alternativy.

„Roční růst o čtyři procenta odráží odolnou povahu letectví, které ustává krátkodobé hospodářské šoky a geopolitické nepokoje. Ekonomika prospívá s leteckou dopravou. Lidé a zboží se chtějí spojovat,“ řekl za vedení společnost Airbus Christian Scherer. „Obchodní letectví po celém světě stimuluje růst HDP a zajišťuje živobytí 65 milionů lidí, což dokazuje obrovské výhody, které naše podnikání přináší všem společnostem a celosvětovému obchodu,“ doplnil.

Roste stud z létání

Predikce společnosti Airbus jsou v rozporu s přesvědčením mnoha lidí zajímajících se o klima. Například ve Švédsku se v posledním roce začalo hojně používat slůvko flygskam, které se dá přeložit jako stud z létání. Množství obyvatel skandinávské země volí pro cestování ekologičtější dopravní prostředky, například vlaky, namísto letadel, aby přispěli k ochraně klimatu.

K novému trendu se podle BBC hlásí desetitisíce Švédů, přičemž někteří jezdí vlakem skutečně daleko, třeba i do Španělska. Že se trend zrodil právě ve Švédsku není náhodou, právě z něj totiž pochází aktuálně nejvýraznější enviromentální aktivistka Greta Thunbergová.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám