Hlavní obsah

Oblíbenou dovolenkovou destinaci byste ve svátečním období nepoznali

Novinky, Jakub Kynčl (Pafos)

Jak vypadá Kypr v předvánočním období? To naprostá většina českých turistů nezjistí, protože charterové lety na tento středomořský ostrov končí počátkem listopadu a pak už se sem dostanete pouze s jedním přestupem, třeba přes rakouskou Vídeň. Za trochu složitější cestu však budete odměněni volnými ulicemi, památkami a vánoční atmosférou tam, kde byste to asi nečekali.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Že byste Santu na promenádě v Agia Napa zřejmě neočekávali? Chápeme...

Článek

Obrovskou výhodou návštěvy Kypru mimo hlavní turistickou sezónu jsou samozřejmě nižší ceny. Od konce října do zhruba poloviny dubna má totiž většina místních ubytování výrazně nižší ceny než v sezóně. Levné lety na Kypr se pak dají poměrně snadno pořídit z letišť v Budapešti či Krakově nebo pak dráž s přestupem přímo z Prahy.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Moře má už jen kolem dvaceti stupňů. Některým otužilcům to ke štěstí stačí, ostatní dovolenkáři si spíše vychutnávají jen zvuk mořského příboje.

„Ideální destinací na zimní dovolenou na Kypru je Pafos. Množství aktivit, které zde mohou turisté podnikat, je skutečně obrovské. Ideální je půjčit si zde kolo a celou oblast si projet. Vždyť příjemné zimní teploty k tomu přímo vybízejí. A pěší turistika v pohoří Troodos je jistě něčím, čím aktivní turisté milující přírodu neopovrhnou,“ domnívá se místní průvodkyně Elena Christodoulou, která se na Kypr provdala ze Slovenska.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrobky králů v Pafosu bez zástupů turistů? Ano, je to možné...

Pafos ovšem není jen pro nadšence do aktivní dovolené, během které se ani na chvíli nezastavíte. Toto město je totiž velmi bohaté na historické památky. A není to jen samotný Pafos, který nadchne. V jeho okolí se totiž nacházejí malebné vesničky, ve kterých jako by se zastavil čas. Narazit můžete i na množství opuštěných tureckých vesnic, což je zejména pro fotografy příležitost, která se neodmítá.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Začátek zimního období s sebou přináší zajímavější barvy pro fotografování a příjemná rána, během kterých se člověk nepotí. Jedna z nejkrásnějších jsou ve vesnici Tochni.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Žádné desítky lehátek na veřejných plážích, na ty narazíte už jen u hotelů. Chcete-li na veřejnou pláž, tak osušku s sebou...

Máte-li chuť si před přáteli trochu kasat triko, možná by je zajímalo, že jste si na Kypru zalyžovali. Ano, na pohoří Troodos to je skutečně možné. A nemusíte si ani brát výbavu s sebou, můžete si ji půjčit na místě.

Pokud nejste nadšení příznivci zimy a nemáte v plánu vydat se do hor, měli bychom ještě jedno doporučení. Přímořské oblasti jsou nejkrásnější od konce února do dubna, kdy celé rozkvetou. Pokud tedy toužíte po předčasném jaru, je březen ideálním obdobím pro návštěvu Kypru.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Prázdné náměstí před kostelem sv. Lazara v Larnace je něčím, co v plné sezóně asi nezažijete...

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Rozsvěcování vánočního stromku v Larnace doprovází zpěv koled a mnoho dalších vánočních obyčejů. Co na tom, že rtuť na teploměrech se na přelomu listopadu a prosince ještě celkem často šplhá nad 20 stupňů.

Není to však jen Pafos a okolí, kam můžete zavítat. „Pro zimu musím doporučit i Limassol. V jeho blízkosti se totiž nachází všechno — meziměstské autobusy jezdí v posledních letech skvěle a jízdenky stojí jen několik eur. Ani Larnaka není v zimě k zahození, ale ten Limassol bych turistům vzhledem k jeho skvělému umístění doporučovala spíše,“ zdůraznila kyperská průvodkyně se slovenskými kořeny.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Některé taverny už na zimní sezónu zavírají, zejména pak v městech, kde obvykle turisté tráví letní dovolenou.

A východ Kypru? Agia Napa a její okolí je v zimě mrtvé. Většina taveren a kaváren už má obvykle zavřeno a na jakékoliv památky je to docela daleko. Relativní klid by si tak asi mohli užít zejména cyklisté.

Obecně na Kypru však platí důležitá věc, zhruba 90 procent hotelů, které zůstávají otevřené přes zimu, má vyhřívané bazény, a tak člověku nic nebrání vykoupat se i mimo sezónu. „Vyhřívané bazény mají všechny čtyřhvězdičkové a i nějaké tříhvězdičkové. Zima je na Kypru vždy příjemně relaxačně kouzelná,“ dodala Elena Christodoulou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám