Hlavní obsah

Oáza klidu a pohody. Ugandské jezero Bunyonyi láká i turisty zdaleka

Novinky, mšv

Klid, všudypřítomná zeleň a nádherné výhledy. Ugandské jezero Bunyonyi láká na idylickou atmosféru místní i mezinárodní turisty. Přestože se svou rozlohou ani zdaleka nemůže rovnat Viktoriinu jezeru, které na území státu částečně leží, vláda by ho ráda více zviditelnila, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jezero Bunyonyi v Ugandě nabízí únik z ruchu velkoměstaVideo: AP

 
Článek

Jezero Bunyonyi je pro mnoho lidí perfektním útočištěm před hektickým shonem velkoměsta. Jeho název se dá přeložit jako místo, kde hnízdí množství ptáčků. A jméno to není nahodilé, v okolí jezera lze zpozorovat až dvě stovky ptačích druhů. Pohodová atmosféra ale kromě opeřenců přitahuje i mezinárodní turisty. „Klid je důvodem, proč k jezeru vyrazíte a také přesně to, co dostanete. Je to nádhera,“ uvedla nadšeně americká návštěvnice Sarah Laveryová.

Jezero je považováno za druhé nejhlubší v Africe, někde sahá do hloubky až 900 metrů. Jsou na něm také roztroušeny desítky ostrůvků, z nichž některé jsou obydlené a jiné zase ne. Tak či tak jsou oblíbeným cílem návštěvníků, kteří se rozhodnou hladinu jezera prozkoumat z paluby veslic.

Mnoho se změnilo

V minulosti byla turistika kolem jezera víceméně sezonní záležitostí, ale místní se to snaží změnit. Částečně k tomu dopomohlo i otevření dobrodružného adventure parku v roce 2017. „Naším problémem bylo, že nás navštěvovali cizinci jen od září do října nebo listopadu, pak během ledna a února, a místní dorazili v prosinci. Zbytek roku byl slabý,“ řekl Peter Rukirande, který park vybudoval.

„S jeho otevřením se nám podařilo odklonit od pouhých sezonních pobytů a teď k nám jezdí více lidí celý rok. Zejména rodiny, které si chtějí užít volno, častými návštěvníky jsou ale i firmy, které tu pořádají teambuildingy,“ doplnil Rukirande.

Stovky let staré pevnosti lákají na jih Maroka

Cestování

Zahraniční turisté k jezeru nejčastěji vyrazí po pozorování goril v nedalekém národním parku Bwindi Impenetrable. Oproti tomu místní jezdí k Bunyonyi za odpočinkem a zábavou.

Za poslední dekádu se turismus dramaticky proměnil, tvrdí nizozemský návštěvník Arjan Sleurink. „Byl jsem tady už v roce 2007 a dobře si pamatuji, že bylo kolem jen pár hotelů, dva nebo tři. A rozhodně jste nemohli podniknout takové aktivity, jako je jízda na zipline dráze a podobně,“ tvrdí. „Myslím, že oblast hodně stoupla a můžete si tu teď užít mnohem víc zábavy,“ dodal.

Vláda se snaží jezero více propagovat jako alternativu ke známějšímu Viktoriinu jezeru. Návštěvníky chce nicméně přilákat do celé země. A díky několika turistickým kampaním se to i daří. V roce 2018 do země zavítalo na 1,5 milionu lidí, přičemž do pěti let by se mělo číslo podle představ vlády více než zdvojnásobit.

Klíčové je plně využít potenciálu, který jezero Bunyonyi má, ale zároveň zachovat jeho nehektický ráz.

Přespání na Sahaře. Bez signálu a s nejkrásnějším východem slunce

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám