Hlavní obsah

O víkendu nekosily vojska u Hradce Králové kulky, nýbrž vedro

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojska u Hradce Králové nekosily v sobotu odpoledne pomyslné kulky, kyrysnické šavle a šrapnely, nýbrž úmorné vedro. Vojáci nepadali rukou nepřítele, ale jednoduše od slunce.

Historická bitva u ChlumuVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Teploty atakující na historickém bojišti na Chlumu pětatřicítku přihrály do péče zdravotníků několik totálně dehydrovaných účastníků tradiční vzpomínkové akce na rozhodující bitvu prusko-rakouské války ze 3. července roku 1866.

„Nejde o součást programu, tohle je skutečné,“ upozorňovaly markytánky doprovázející na historických polních nosítkách odnášené členy klubů vojenské historie z Evropy i zámoří k sanitce. „Je to dobrý,“ opakoval Američan v rakouské uniformě možná jediná česká slova, která stačil pochytit.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Společného nepřítele protagonistů letošní bitvy u Hradce Králové představovalo vedro.

Většina dehydrovaných bojovníků oblečených do předpisových ke krku upnutých historických uniforem se stačila probrat z teplotního šoku ještě na bojišti po profesionální péči zdravotníků. Diváci, jichž letos přišlo na Chlum okolo dvou tisíc, přestáli hodinové představení bez úhony.

„Teplo decimovalo obyvatele celého Královéhradeckého kraje. Záchranky měly v sobotu tolik výjezdů jako snad nikdy. Naštěstí, pokud vím, nikdo nezkolaboval totálně,“ shrnula mluvčí krajské Lékařské záchranné služby Anna Krempová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Společného nepřítele protagonistů letošní bitvy u Hradce Králové představovalo vedro.

"Několik vystupujících kvůli teplu zkolabovalo, ale všichni se po prolití vodou vzpamatovali," doplnil Radek Balcárek z Gardy města Hradec Králové. Bitva na Chlumu představující jeden z největších vojenský střetů 19. století skončila katastrofální porážkou rakouské armády vedené Ludvíkem Benedekem. Padlo, bylo zraněno nebo zajato dohromady na padesát tisíc vojáků a důstojníků. Bojiště posely i dva  tisíce mrtvých koní.

Rakouské jednotky začaly po ztracené bitvě u Hradce Králové ustupovat směrem na Vídeň. Habsburský trůn nakonec musel přijmout pruské podmínky příměří.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Společného nepřítele protagonistů letošní bitvy u Hradce Králové představovalo vedro.

Reklama

Výběr článků

Načítám