Hlavní obsah

O nejsilnější pas se dělí tři asijské státy. Česko je sedmé

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsilnější pasy mají obyvatelé už třech asijských zemí. Bezvízově do 189 států mohou vycestovat občané Japonska, Singapuru a Jižní Korey, vyplynulo z Henley Passport Indexu, který síly pasů porovnává. Podle společnosti to jasně ukazuje, že Asie začíná být v globálním měřítku velmi vlivná.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejský pas patří k trojce nejsilnějších.

Článek

Japonsko se dlouho drželo osamoceno na špici žebříčku, napsal server Independent. Singapur a Jižní Korea se na něj zdárně dotáhly. Německý pas obsadil druhou příčku, jeho držitelé mohou bezvízově do 188 států, nově například do Uzbekistánu. O třetí příčku se pak dělí rovnou pět zemí, a to Dánsko, Finsko, Francie, Itálie a Švédsko (187 zemí bezvízově).

Čtvrtý nejsilnější pas mají Lucemburčané a Španělé, o pátou pozici se dělí Rakousko, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Švýcarsko nebo Spojené království, které zatím není ovlivněno dopady brexitu a drží si v žebříčku stabilní pozici. Šesté místo mají Belgie, Kanada, Řecko, Irsko a USA, přičemž sedmou příčku drží samostatně Česká republika. Bezvízově mohou Češi do 183 destinací.

Naopak nejslabší pasy mají zejména africké a blízkovýchodní státy. Předposlední pozici sdílejí Somálsko a Sýrie, držitelé těchto pasů mohou bezvízově pouze do 32 států. Afghánci a Iráčané se dělí o poslední místo indexu, vycestovat bez víza mohou do pouhých 30 zemí.

Indexy síly pasu existují hlavní dva, přičemž výsledky se drobně odchylují – to podle rozdílného počtu destinací, se kterým operují. Odlišnosti jsou však jen minimální.

10 nejsilnějších pasů:
1. Japonsko, Singapur, Jižní Korea
2. Německo
3. Dánsko, Finsko, Francie, Itálie, Švédsko
4. Lucembursko, Španělsko
5. Rakousko, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Švýcarsko, Spojené království
6. Belgie, Kanada, Řecko, Irsko, USA
7. Česká republika
8. Malta
9. Austrálie
10. Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Slovensko, Slovinsko
Zdroj: Henley Passport Index

Reklama

Výběr článků

Načítám