Hlavní obsah

O lyžování v zahraničí je zájem. Zvyšuje ho i očkování dětí podpůrnou dávkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se období jarních prázdnin bývá na horách obvykle tím nejvytíženějším. A Češi mají o lyžování v Itálii a Rakousku zájem i přes trvající pandemii a restrikce. Poptávka v posledních dnech stoupá i díky možnosti očkování podpůrnou dávkou pro děti a mladistvé od 12 let, kterým hrozily v zahraničí komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Itálie a Rakousko diskutovaly o zkrácení platnosti očkovacích certifikátů na 180 dní. Italská mutace serveru The Local uvádí, že v zemi se covid pasy od 1. února prodlouží jen těm, kteří už obdrželi i podpůrnou dávku. Pro tu od 24. ledna mohou v Česku nově i děti od 12 let.

V podobném duchu se vyjádřila i Vídeň, kde se na finální potvrzení stále čeká. Cestovní kanceláře však už se zkrácením certifikátů víceméně počítají. V Rakousku se má nicméně týkat pouze mladistvých od 15 let výše, děti od 12 do 15 let mohou lyžovat s opakovaným PCR testem a děti mladší 12 let mají výjimku úplně.

Klienti čekali déle

„Je to zásadní zpráva pro poměrně velké množství klientů, kteří se chystají vyrazit na hory během jarních prázdnin se svými dětmi. Těm totiž doposud hrozilo, že se dostanou do slepé uličky,“ napsal Novinkám Jan Bezděk, mluvčí cestovní kanceláře Nev-Dama, která spadá pod Fischer Group.

„Děti mezi 12 a 18 lety by se dostaly do situace, kdy jim certifikát o druhé dávce očkování vyprší a na třetí dávku se přihlásit nemohly. Od pondělí tuto možnost mají a už během víkendu jsme zaznamenali pozitivní ohlasy našich klientů, kteří například měli zarezervovaný zájezd, ale s definitivním potvrzením vyčkávali právě na situaci ohledně jejich dětí,“ doplnil Bezděk.

Na lyžovačku do Rakouska nebo Itálie jen s očkováním

Evropa

Uvedl také, že klienti letos s koupí zájezdů otáleli o něco více, než tomu bylo zvykem před pandemií. S blížícími se jarními prázdninami však počet prodaných zájezdů rapidně stoupá.

Potvrzuje to i tisková mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková, podle níž rezervace lyžařských pobytů na jarní prázdniny postupně přibývají.

Jakékoli zjednodušení pravidel vždy pomáhá k dalšímu zvýšení zájmu.
Kateřina Pavlíková, mluvčí CK Čedok

„Na aktuální podmínky pro vstup do zemí, kam pořádáme zimní lyžařské zájezdy, upozorňujeme klienty již při rezervaci. I díky tomu naprostá většina našich zákazníků počítá při cestování do zahraničí s tím, že musí doložit potvrzení o očkování nebo o prodělání onemocnění covid-19, případně i negativní výsledek testu,“ uvedla pro Novinky.

Dodává, že do Rakouska mohli klienti s dětmi vyrazit i nyní, jen je museli nechat v průběhu dovolené několikrát testovat. „Klienti si svou letošní zimní dovolenou chtějí užít a o pravidlech se informují. Část klientů s rezervací lyžařských zájezdů ale stále vyčkává, zejména sledují, jak se bude situace a pravidla pro lyžařské oblasti ještě měnit. Jakékoli zjednodušení pravidel však vždy pomáhá k dalšímu zvýšení zájmu,“ konstatuje Pavlíková.

Rakousko ruší lockdown pro neočkované, už nedává smysl

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám