Hlavní obsah

O first minute zájezdy je zájem. Některé cestovní kanceláře kvůli covidu mění podmínky

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi už vyhlížejí letní dovolené. Takzvané first minute zájezdy začaly oslovené cestovní kanceláře prodávat teprve nedávno, zájem je podle nich od začátku značný. Aby klienty namotivovaly, rozhodly se některé z nich upravit kvůli koronaviru i podmínky pro stornování pobytu a vrácení peněz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cestovní kanceláře chtějí prostřednictvím nových podmínek reflektovat současnou dobu a proměnlivou situaci – aby v případě zrušení zájezdu klienti nepřišli o peníze. U CK Fischer a Exim Tours mají zákazníci možnost zájezd sami stornovat zdarma, a to ještě 30 dnů před odjezdem.

„Dáváme našim klientům naprostou jistotu, že včasným nákupem nic neriskují,“ vysvětluje mluvčí CK Fischer Jan Bezděk s tím, že pokud lidé z jakéhokoli důvodu nebudou chtít na dovolenou odjet, mohou ji v rozmezí 45 až 30 dnů před odletem zrušit a vrátí se jim celá zaplacená záloha.

Zdarma ke každému zájezdu nabízíme základní cestovní pojištění, které mimo jiné kryje i výlohy spojené s léčením, asistencí a repatriací.
Ondřej Rušikvas, provozní ředitel CK Blue Style

Peníze budou Fischer i Exim Tours vracet pouze v hotovosti, a to i v případě, že lidé k nákupu použijí voucher. „V každém případě, pokud dojde ke zrušení zájezdu, vracíme klientovi už pouze hotovost, žádné vouchery ani jiný typ poukázek,“ doplnil obchodní ředitel CK Exim Tours Petr Kostka.

Vysvětlil, že klienti navíc při nákupu zaplatí pouze zálohu a zbytek až 30 dní před odletem. „Chceme, aby naprostou většinu z celkové sumy klient zaplatil až ve chvíli, kdy si bude jistý, že chce skutečně odjet,“ uvedl Kostka.

Krize může položit stovky cestovních kanceláří

Cestování

Nové podmínky nastavila pro své klienty také CK Blue Style. Nabízí slevy pro děti i dospělé, ale především zálohu 1500 korun nikoli na osobu, ale celou rezervaci.

„Zdarma ke každému zájezdu nabízíme základní cestovní pojištění, které mimo jiné kryje i výlohy spojené s léčením, asistencí a repatriací v případě, že onemocníte v zahraničí na covid-19,“ napsal Novinkám provozní ředitel Ondřej Rušikvas. Pokud by cestovní kancelář nemohla zájezd realizovat, dostanou lidé své peníze zpět.

Tradičně láká Řecko nebo Turecko

Co se týče destinací, zájem je zejména o klasiku – Řecko, Turecko, Egypt či Tunisko. Podle tiskové mluvčí CK Čedok Evy Němečkové si ale Češi oblíbili také Bulharsko. Cestovní kancelář prodává zájezdy na rok 2021 včetně poznávacích už od září.

„Nabídku na příští léto jsme proti letošnímu roku ještě více rozšířili, zařadili jsme také několik nových atraktivních destinací. Navýšili jsme nejen počty hotelů, ale i celkové kapacity zájezdů o více než deset procent,“ uvedla Němečková. Nejžádanějšími zeměmi na poznávací zájezdy jsou podle ní hlavně evropské státy jako Itálie či Francie, poté také Egypt s plavbou na Nilu a okruhem kolem pyramid.

Fischer, Exim Tours i Blue Style začaly s prodeji first minute zájezdů teprve nedávno, i tak je zájem podle cestovních kanceláří značný. Za necelý týden si podle Bezděka dovolenou koupilo více než 1200 lidí, o stovkách objednávek denně mluví také Kostka. Rušikvas doplňuje, že zhruba dvě třetiny klientů uplatňují vouchery z předešlé sezony, jednu třetinu pak tvoří noví zákazníci.

Zaletět si odpočinout k moři může být problém

Cestování

Pro klienty, kterým se nechce čekat na léto, připravila CK Fischer silvestrovské pobyty ve Spojených arabských emirátech. Vypraveny budou ovšem charterovým letem, u kterého odpadá povinnost nechat se otestovat na koronavirus ještě před cestou.

„Lidé budou zdarma otestováni až po příletu přímo na letišti,“ vysvětluje Bezděk s tím, že o zájezd během prvních dvou dní prodejů projevily zájem už desítky lidí. „Z naší ankety mezi klienty vyplývá, že absence testu před odletem hrála v jejich rozhodování zásadní roli,“ uzavřel.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám