Hlavní obsah

Nový rok v Londýně odbije Big Ben na opravované věži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je Alžbětina věž londýnského Westminsterského paláce stále z větší části pod lešením, odbije tamní zvon Big Ben na Silvestra půlnoc, a tím i příchod nového roku. Poprvé po dvou letech od zahájení oprav sídla parlamentu budou moci lidé hodiny zbývající do půlnoci odpočítávat pohledem na nově opravené obří ciferníky, které jsou viditelné teprve od jara, napsal deník The Daily Telegraph.

Foto: Toby Melville, Reuters

Big Ben se i přes probíhající rekonstrukci s příchodem nového roku výjimečně rozezní.

Článek

Alžbětina věž na nábřeží Temže je jednou z nejfotografovanějších londýnských památek a symbolem britské metropole. Kvůli celkové rekonstrukci budov parlamentu se ale v roce 2017 schovala pod plachty a lešení a odmlčel se i Big Ben.

Velký zvon, který je starý více než 160 let a váží přes 13 tun, přestal odbíjet z bezpečnostních důvodů: pro dělníky pracující na věži by byly rány příliš hlasité a mohly by jim poškodit sluch.

Big Ben kvůli rekonstrukci v poslední době zvonil jen při zvláštních příležitostech, naposledy 11. listopadu na Den válečných veteránů. Britští poslanci chtějí také prosadit, aby se zvon 31. ledna příštího roku rozezněl ve chvíli, kdy Británie ukončí své členství v Evropské unii.

Čtveřice ciferníků hodin je viditelná od března, překvapením pro Londýňany byla nová barva ručiček a číslic, které jsou nyní tmavě modré a ne černé. Podle památkářů tato barva odpovídá původnímu nátěru z doby vzniku stavby.

Reklama

Výběr článků

Načítám