Hlavní obsah

Nové dobříšské muzeum ukáže výrobu rukavic

V Dobříši na Příbramsku vzniklo muzeum zachycující tradici výroby rukavic v regionu. Jeho součástí je i funkční rukavičkářská dílna. Expozice, která se otevírá 16. května, návštěvníkům přiblíží také historii židovského obyvatelstva Dobříše a další zajímavosti související s městem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Součástí muzea je funkční rukavičkářská dílna.

Článek

„Chceme připomenout, že tady kdysi byla na rukavicích spousta lidí závislá. A že za spoustu věcí, které tady máme, ať už to jsou sportoviště nebo školky, vděčíme výrobě rukavic," řekl autor myšlenky a dobříšský radní Radek Vystyd, jehož rodina muzeu poskytla řadu exponátů.

„Můj otec byl rukavičkář a léta se tím zabýval," poznamenal Vystyd, kterému prý vadilo, že po republice existují muzea praček, mýdel či balonového létání, ale muzeum rukavic navzdory 150 let dlouhé tradici v Dobříši chybělo. Proto se ho před dvěma lety rozhodl založit a spolu s kolegy z Muzejního spolku Dobříšska se mu to nakonec i povedlo.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Náčiní nezbytné k výrobě rukavic

Muzeum sídlí v bývalé knihovně v centru města, v takzvaném Kopáčkově domě. Majitel podle Vystyda dům spolku pronajal za výhodných podmínek, protože má k městu silný vztah. „Jeho předci tady přes 50 let starostovali," podotkl radní. Náklady na rekonstrukci vyšly na 2,5 miliónu korun, další peníze si vyžádaly opravy exponátů.

Jak vznikají rukavice

V rukavičkářské dílně vybavené veškerými potřebnými stroji a náčiním mohou zájemci sledovat výrobu rukavic do začátku až do finálního stavu. „Při dnech otevřených dveří nebo májových slavnostech bude dílna osazena švadlenami a žehlířkami. Návštěvníci uvidí v přímém přenosu, jak vznikají rukavice," řekl Vystyd.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ve dnech otevřených dveřích budou u strojů švadleny

S rukavicemi souvisí i část expozice věnovaná židovské komunitě v Dobříši, protože právě ona je se zaváděním výroby spojena. Historii Dobříše a okolí doplňuje socha madony z kostela v Dlouhé Lhotě. Dalším tématem, kterému se muzeum věnuje, je vodohospodářství.

Na své si v této části přijdou hlavně školáci, kteří si budou moci vyzkoušet mluvící interaktivní tabuli zobrazující koloběh vody nebo si prohlédnout akvárium s živými rybami. „Děti se dozví, jak teče voda, když prší, kam teče, jak se vyčistí," uvedla ředitelka muzea Eliška Březinová.

Mnohaletá tradice

Po druhé světové válce se rukavičkářská výroba soustředila do dvou národních podniků — v Praze a Abertamech na Karlovarsku s pobočkou ve Svitavách. V roce 1948 se sloučily a vznikl národní podnik Rukavičkářské závody se sídlem v Dobříši, který měl zpočátku roční produkci asi půl miliónu párů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Rukavice, kam se člověk podívá.

Rukavičkárny se postupně rozrůstaly, celkově čítaly osm závodů a zaměstnávaly 3500 lidí. V roce 1990 vyráběly až na šest miliónů párů. V 90. letech minulého století se ale historie podniku uzavřela. Areál někdejšího rukavičkářského gigantu v současnosti využívají různé společnosti a část je prázdná.

Rukavice se ale vyrábějí na Dobříši stále. Společnost NAPA ročně produkuje asi 50 000 párů rukavic. V klasické výrobě patří k největším v Česku. Zaměstnává asi 30 lidí a zaměřuje se na luxusní rukavice.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám