Hlavní obsah

Nezávislé cestování nabízí vzrušující volnost

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenaplňuje vás cestování s cestovní kanceláří? Máte chuť naplánovat si vlastní trasu, jež vede dál než z hotelu k moři? Staňte se nezávislým cestovatelem. Rozhodnout se můžete ze dne na den. Letenky, jízdenky i ubytování si snadno objednáte přes internet.

Foto: Reuters

Eiffelova věž

Článek

U nízkonákladových dopravců existuje ale obvykle jen jedna ekonomická třída, předem nelze rezervovat místo a občerstvení si cestující hradí zvlášť. Většina letů směřuje též na méně významná letiště v dané destinaci, jež mají sice nižší letištní poplatky, ale jsou ve větší vzdálenosti od centra města.

Bezpečí nade vše

Při cestování na vlastní pěst neřeší problémy cestovní kancelář, ale turista sám. Před každým výjezdem se proto vyplatí uzavřít cestovní pojištění a zapsat si kontakty na instituce, které pomohou v nouzi.

„Zcela nezbytné je sjednání pojištění úhrady léčebných výloh pro pobyt v zahraničí. Bez něho nedoporučujeme vůbec vycestovat,“ řekla Právu mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Opletalová.

Drážďanyfoto: Reuters/Archiv

S obsahem pojistné smlouvy se důkladně seznamte. Současně se informujte, se kterými státy má Česká republika sjednáno poskytování bezplatné zdravotní péče.

Tyto informace vám sdělí ministerstvo zdravotnictví; telefon: 02/24971111.

Pomůže ambasáda

Nejrychlejší způsob pomoci při ztrátě hotovosti je zaslání peněz příbuznými prostřednictvím specializovaných organizací, např. Western Union nebo Chequepoint. Seznam poboček lze najít na www.prevodypenez.cz a www.c hequepoint.cz.

Pomůže i ambasáda. „Poskytne informace, radu, zprostředkuje kontakt s příbuznými nebo zjistí nejlevnější a nejrychlejší způsob návratu do Česka,“ vysvětluje dále Opletalová s tím, že ve výjimečných případech zapůjčí ambasády i peníze.

Kontakty na velvyslanectví či česká centra najdete na stránkách.

Přijde-li turista v cizině o kartu, měl by ji co nejdříve zablokovat na telefonní lince banky. Při ztrátě osobních dokladů je třeba kontaktovat příslušný zastupitelský úřad a dostavit se tam osobně k dalšímu řízení. „Zastupitelský úřad, po ověření totožnosti občana a jeho státního občanství ČR, vystaví náhradní cestovní doklad, který je určen k návratu domů,“ dodává Opletalová.

Úsporně vlakem

Jízda vlakem do vybraných evropských měst je od 1. 7. 08 výrazně levnější. Zvýhodněné ceny se týkají pouze některých vlaků, cesta do Berlína však vyjde v porovnání s dosavadními cenami o 500 Kč levněji. Jízdenky za speciální cenu je nutné koupit v internetovém obchodě Českých drah (nabídka eTiket), a to nejdříve 2 měsíce a nejpozději 2 dny před začátkem platnosti.

Jízdenky za speciální cenu je nutné koupit nejdříve 2 měsíce a nejpozději 2 dny před začátkem platnosti.foto: Právo/Milan Vojtek

Řidičské průkazy

Řidičský průkaz vystavený v členském státě EU je platný v celé EU. Dobré je mít u sebe při řízení kromě platného řidičského průkazu rovněž osvědčení o registraci vozidla.

Ve většině zemí je minimální věková hranice pro řízení automobilu 18 let. Minimální věková hranice pro vypůjčení vozidla není na úrovni EU stanovena a obvykle se pohybuje od 20 do 23 let.

Norskou osadu Hamningberg na většině vůbec map nenajdete.foto: Novinky/Jaroslav Soukup

Při cestách v rámci EU platí vaše povinné ručení automaticky jako zákonné pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla i v jiných zemích. To se týká rovněž Islandu, Norska a Švýcarska. Máte-li uzavřeno sdružené pojištění, ověřte si, zda se pojistné krytí vztahuje i na cesty do zahraničí.

Tzv. zelená karta není při cestování v rámci EU povinná, slouží však jako mezinárodně uznávaný doklad o pojištění a usnadňuje uplatnění náhrady škody v případě nehody. Pokud u sebe nemáte zelenou kartu, měli byste mít doklad o pojištění vozidla.

Cesta kolem světa za 33 tisíc korun

Cesta kolem světa se ještě donedávna zdála být běžnému smrtelníkovi nedostupnou. Dnes se dá letecky pořídit za relativně nízkou cenu. Například trasa Praha–Dublin–Los Angeles–Bangkok–Praha se dá pořídit už od 33 000 Kč.

Cesta kolem světa se ještě donedávna zdála být běžnému smrtelníkovi nedostupnou. Dnes se dá letecky pořídit za relativně nízkou cenu. Například trasa Praha–Dublin–Los Angeles–Bangkok–Praha se dá pořídit už od 33 000 Kč.

Zahrnuje: minimálně 20 tisíc leteckých mil; přerušení cesty v Evropě, USA a Asii; všechny poplatky. Výše uvedená cena platí pro zahájení cesty v říjnu/listopadu 08, přičemž Cesta kolem světa je určena nenáročným cestovatelům. Záleží jen na vás, jak dlouho se na jednotlivých místech zdržíte a zda svůj pobyt rozšíříte například o okružní plavbu nebo pracovní zkušenost.

Křížem krážem autostopem po Evropě

Nejsnazší je držet se hlavních evropských tahů a stopovat u výjezdu z parkoviště, benzínové pumpy nebo před vjezdem na dálnici. Na delší vzdálenosti se vyplatí mít ceduli s názvem místa, kam míříte. Nedoporučuje se stopovat v noci, kdy nejste příliš vidět a zvětšuje se riziko přepadení.

Foto: Jaroslav Šimek, Právo

Peugeot 308 SW.

Vždy si zapamatujte poznávací značku auta, ve kterém jedete. Ujedeli vám řidič se zavazadly a vy znáte značku, stačí jen kontaktovat policii.foto: Právo/Jaroslav Šimek

Než odjedete

  • Sjednejte si kompletní cestovní pojištění.
  • Pojistěte si platební kartu proti zneužití.
  • Zapište si adresu a tel. číslo ambasády, číslo záchranné služby, policie, asistenční služby pojišťovny a telefon na banku pro blokaci karty.
  • Zkontrolujte, máte-li všechny osobní doklady, řidičský průkaz, doklady k autu, zelenou kartu a průkaz pojišťovny.
  • Domluvte se s někým v Česku, kdo by vám v případě krádeže zaslal hotovost.

Když cestuje kluk s dívkou, ať nastupuje do auta jako první a vystupuje z něj jako poslední. Osobní doklady mějte vždy u sebe, stejně jako část peněz. Peníze si schovejte mazaně na různá místa, aby vám je první zloděj, na kterého natrefíte, neukradl. Rozhodně se vyplatí stopovat ve dvojici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám