Hlavní obsah

Nevadskou pustinu zdobí les posprejovaných aut

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novodobá svatyně. I tak by se dala nazvat nezvyklá umělecká expozice, která zdobí pustinu v americké Nevadě. Desítky posprejovaných a pomalovaných vozidel zapíchaných do země vysloužily místu přezdívku Mezinárodní automobilový les. Kdokoli tam může popustit uzdu svojí fantazii a namísto plátna začít tvořit na některém z aut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nevadskou poušť zdobí nevšední umělecká expoziceVideo: Caters News, AP

 
Článek

Nevšední venkovní galerie leží u městečka Goldfield. Je výtvorem umělců Chada Sorga a Marka Rippieho a v tomto rozsahu vznikla vlastně docela náhodou. Sorg totiž jednou projížděl nevadskou pustinou a spatřil automobil zapíchnutý čumákem do písku. Zjistil, že je to práce Rippieho, a tak se rozhodl mu s projektem pomoci. Společně ho rozšířili až do dnešní podoby.

V současnosti je „les” tvořen zhruba 40 osobními auty či dodávkami. Některá vozidla jsou zapíchnutá do země, jiná jen tak nahodile stojí opodál nebo jsou na sobě navrstvená. Všechna jsou ovšem barevně ozdobená a svou vizáž prakticky neustále mění. Návštěvníci na nich mohou spatřit třeba symboly míru, lebky, mandaly nebo i karikatury různých politiků či psychedelicky vyobrazená zvířata.

Umělecké pohřebiště aut nedávno zcela neplánovaně navštívila newyorská fotografka Julien McRobertsová, která se rozhodla ho zdokumentovat. „Nikdy nevíte, na co v poušti narazíte. Velmi mě zaujala ta nahodilost lokace a také fakt, že se na místě kromě pár zajíců nikdo nenacházel, což je příjemný rozdíl oproti Cadillac Ranchi,“ naráží McRobertsová na obdobnou atrakci, hipísácké poutní místo u slavné dálnice Route 66.

„Jako fotografka jsem si opravdu užila focení a natáčení výtvorů dalších kolegů umělců. Nejvíce se mi líbil obří autobus, který strmě trčí do vzduchu,“ dodala Newyorčanka pro agenturu Caters News.

Nikdo si ovšem nedokáže vysvětlit, proč se místo jmenuje tak, jak se jmenuje. Podle serveru Atlas Obscura dostala automobilová galerie název od svého tvůrce.

Reklama

Výběr článků

Načítám