Hlavní obsah

Nelétejte k nám, vyzývají návštěvníky organizátoři největšího festivalu světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma klimatických změn rezonuje také největší uměleckou přehlídkou světa. Organizátoři Edinburského festivalu oznámili, že budou naléhat na návštěvníky ze vzdálenějších míst, aby se akce neúčastnili osobně, respektive, aby na ni nelétali, a raději ji sledovali online. Eventuálně by měli využít udržitelnějších způsobů dopravy. To platí i pro umělce.

Foto: Profimedia.cz

Festival se koná v Edinburghu.

Článek

Festival, který je pro desetitisíce performancí považován za vůbec největší svého druhu na světě, se chce letos značně proměnit. Organizátoři na příští léto plánují postavit uhlíkově neutrální scény, chtějí omezit využití papíru i papírových obalů, zároveň chtějí zařadit více vegetariánských i veganských jídel. Téma udržitelnosti má pak festivalem obecně více rezonovat.

„Dlouhodobě se chceme zasadit o minimalizování dopadů na životní prostředí,“ vysvětlila šéfka umělecké přehlídky Sorcha Careyová. „Naše konání, na individuální i kolektivní úrovni, má pomoci Edinburghu dosáhnout do roku 2030 uhlíkové neutrality a poukázat na jedno z nejdůležitějších témat naší doby,“ vysvětlila ředitelka.

Foto: Profimedia.cz

Uměleckou scénou je často sama ulice.

S tím souvisí výzva návštěvníkům, aby na akci nelétali, ale využili jiné způsoby dopravy. Pro turisty ze vzdálenějších zemí má být alternativou online sledování. Prosba se ovšem nevztahuje pouze na diváky, ale také na samotné účinkující.

Koná se skoro měsíc

Edinburský festival se poprvé konal v roce 1947. Postupem času se etabloval jako ohromná umělecká akce, která například v roce 2018 trvala celkem 25 dní a na 317 rozdílných scénách se konalo na 55 tisíc představení či performancí.

Akce zahrnuje mimo jiné činohru, muzikály, operu, cirkusová či kabaretní vystoupení, mluvené slovo, hudební show a podobně. Co do počtu prodaných lístků akce téměř konkuruje i olympijským hrám nebo fotbalovému mistrovství světa.

V Bilbau vznikla znepokojivá socha tonoucí dívky. Upozorňuje na klima

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám